Lidl u BiH gradi objekat vrijedan čak 200 miliona KM

0

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH.

Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao.

Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gadnja samo ovog objekta koštati čak 100 miliona eura. Riječ je o ključnom objektu za poslovanje kompanije Lidl u Bosni i Hercegovini.

Lidlov budući distributivni centar u Lepenici (Foto: BiznisInfo.ba)

Činjenica da će biti uloženo 100 miliona eura dodatno potvrđuje Lidlovu posvećenost razvoju lokalne ekonomije i zajednice.

Kako smo ranije pisali, ovaj logistički centar će biti ključna karika u distribuciji proizvoda koji se nalaze na policama Lidlovih prodavnica. Prostirat će se na 60.000 metara kvadratnih, odnosno na površini od 8 fudbalskih terena. Kapacitet će biti 40.000 paletnih mjesta.

Planirani rok završetka radova je decembar 2025. godine.

ktivnosti u punom jeku

Inače, aktivnosti su u punom jeku i radi se punom parom na pripremi i gradnji nekoliko marketa, zapošljavanju i obuci radnika itd. Mnogi naši sugrađani već rade u Lidlu, a neki od njih prolaze obuku u okviru Lidla u nekoj od država u kojima ova kompanija posluje.

Firma Lidl BH nedavno je povećala kapital na 216 miliona KM, s obzirom da pripremaju sve više lokacija na kojima će biti njihovi objekti. Zasad je u potpunosti izgrađen objekat u Bijeljini.

Prije nekoliko dana počela je gradnja prvog maloprodajnog objekta u Sarajevu, u ulici Džemala Bijedića, a BiznisInfo.ba je otkrio da je Lidl kupio i parcele u Vogošći i Lukavici.

Počela je i gradnja marketa u Gračanici kao i u Mostaru.