Lasta u stečaju zapošljava nove radnike i širi proizvodnju, traže partnera

0

Iz kompanije Lasta Čapljina potvrdili su informaciju koju je objavio BiznisInfo da je raspisan javni poziv za prodaju preduzeća. Ova firma je u stečaju, ali je zanimljivo je nedavno pokrenuta proizvodnja i na posao vraćen jedan broj radnika.

Prodaja će se obaviti metodom usmenog javnog nadmetanja 29. novembra u prostorijama stečajnog dužnika. Rok za dostavu prijava je 28. novembar.

Kako stoji u pozivu, na prodaju su nekretnine (objekti i zemljište), što uključuje i poslovni kompleks – proizvodni pogon, upravnu zgradu, portirnicu i trgovinu.

Osim toga, prodaje se i oprema preduzeća. Početna prodajna cijena je 11.476.300 KM, a imovina se ne može prodati ispod ovog iznosa.

– To je redovna procedura stečajnog postupka. Naš cilj je da nađemo strateškog partnera. Zainteresovanih ima, proizvodnja je nedavno pokrenuta, a paralelno radimo na traženju partnera, kupca koji će nastaviti da radi, kazala je za Oslobođenje Behrija Huseinbegović, stečajni upravnik Laste.

Za sada su vratili 28 starih radnika, zaposlili neke nove, a u narednom periodu će, kako je kazala, vratiti još desetak radnika.

– Kako se širi asortiman, tako i povlačimo stare radnike. Što se tiče prodaje proizvoda, to za sada ide zadovoljavajućim tempom, imamo ovlaštenog distributera koji distribuira naše proizvode i na području BiH, i u Hrvatsku, ali i neke druge zemlje. Važno je da interes postoji, da i građani kupuju naše proizvode, što nam pokazuje da smo na dobrom putu, kazala je Huseinbegović.

Podsjetila je da je Lasta prestala sa radom 2016. godine, te kako je nakon skoro dvije godine uspjela da pokrene proizvodnju i da joj za sada ide prilično dobro.

U proizvodnju su vratili šest proizvoda, a u narednom periodu će i još neke, te se nadaju da će naći nekog kupca koji će biti zainteresovan za nastavak i širenje proizvodnje u ovom nekadašnjem gigantu, prenosi Oslobođenje.