Kupac Kraša dobija i veliku tvornicu u BiH

0

Kappa Star Limited, kiparska firma u vlasništvu srbijanskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, nastavlja povećavati svoj udio u Krašu, a u utorak je putem Zagrebačke berze i službeno objavljeno da je ta firma krajem prošle sedmice prešla prag od 10 posto odnosno da drži 12,45 posto dionica Kraša.

Kiparska firma je izvijestila da je kupovinom dionica na Zagrebačkoj berzi u četvrtak, 19. septembra prešla prag od 10 posto odnosno da s tim datumom na skrbničkom računu kod Raiffeisen bank Austria drži ukupno 186.653 dionice ili 12,455 posto dionica Kraša. Večernji.hr, pak, piše da im je nezvanično potvrđeno da je Šaranović već stekao više od 16 posto udjela u toj konditorskoj kompaniji.

Tvornica u BiH

BiznisInfo podsjeća da je Kraš snažno prisutan na tržištu Bosne I Hercegovine, ne samo po svojim proizvodima, poput čokolade Dorina, Bajadera, Kiki bombona i mnogih drugih, već i po proizvodnji.

Kraš je, naime, vlasnik prijedorske tvornice Mira koja je vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Mira je dio svojih proizvoda plasira na domaće tržište a veći dio izvozi, i to najvećim dijelom u Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Zapadnu Evropu, kao i u prekookeanske zemlje – Saudijsku Arabiju, Ameriku, Kanadu, Australiju i Irak.

Mira ima godišnje prihode od oko 22 miliona KM.

Dionice u fokusu

Inače, dionice Kraša su u fokusu ulagača od 9. septembra kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje. Od tada dionice Kraša ponajviše kupuje upravo Šaranovićeva firma Kappa Star Limited.

Mediji pišu da su se u kupovinu uključili i drugi investitori s obzirom da su među deset najvećih dioničara još dva skrbnička računa, oba kod Zagrebačke banke. Prema zadnjim podacima, na jednom skrbničkom računu kod Zagrebačke banke trenutno je 1,89 posto dionica Kraša, a na drugom 0,40 posto.

Intenzivno trgovanje dionicama Kraša pratio je i osjetan rast njene cijene pa tako primjerice burzovni podaci pokazuju da je njena zadnja cijena na burzi 4. rujna iznosila 382 kune, da bi joj se tijekom prošlog tjedna cijena kretala u rasponu od 600 do 920 kuna. Jučer je, pak, uz promet od 68,6 milijuna kuna, dionica Kraša trgovanje zaključila uz cijenu od 995 kuna, a tijekom dana bila je i na povijesno najvišoj razini, jer se u jednom trenutku njome trgovalo po cijeni od 1.000 kuna. Jutros je i ta granica ‘probijena’, pa se dionicom trgovalo i po cijeni nešto većoj od 1000 kuna.

Mesna industrija braća Pivac, koja ima 30,73 posto dionica Kraša, nedavno je najavila ponudu za puno preuzimanje firme.

Kraš je, inače, poznat po svom programu radničkog dioničarstva (ESOP) pa je društvo Kraš ESOP drugi najveći pojedinačni dioničar, koji drži 18,45 posto dionica Kraša.

Treći je najveći dioničar sada Kappa Star Limited.