Kredit od 25 miliona za investicione projekte

0

Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo i Razvojna banka Federacije BiH danas su potpisali Ugovor o kreditu u iznosu od 25.777.240,00 KM.

Sredstva su obezbijeđena za realizaciju spremnih investicionih projekata resornih ministarstava planiranih Budžetom Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

– Kreditna sredstva su obezbijeđena pod vrlo povoljnim uslovima gdje kamatna stopa iznosi 2,5 posto fiksno na godišnjem nivou, s rokom otplate od 12 godina gdje je uključen grace period od jedne godine. Ugovaranjem pod ovim uslovima eliminisan je valutni i kamatni rizik – kazao je ministar finansija KS Amel Kovačević, saopćeno je iz Pres službe KS. 

Neki od projekata koji će biti finansirani tim kreditom su: izgradnja i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na primarnim gradskim saobraćajnicama, nabavka opreme za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, izgradnja Akademije scenskih umjetnosti, sufinansiranje izgradnje osnovne škole na Šipu, pretvaranje odlagališta Smiljevići u Centar za upravljanje otpadom,  rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u ul. Kranjčevića, Dolina i Magribija – I faza, nabavka opreme za KJKP Rad d.o.o…