KS: Aukcijom obveznica do novca za projekte

0

U cilju finansiranja kapitalnih projekata za razvoj saobraćajne infrastrukture i stambene izgradnje, Kanton Sarajevo je zakazao aukciju obveznica za 26.02.2019. godine, u vremenu od 9:00 do 10:00 sati na Sarajevskoj berzi (SASE).

Ponuđeno će biti 12.940 obveznica javnom ponudom, nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici, ukupnog iznosa emisije 12.940.000 KM, sa rokom dospijeća tri godine i polugodišnjom isplatom prinosa (kamate).

„Vjerujemo da institucionalni investitori, ali i građanstvo, prepoznaju ekonomsku snagu i fiskalnu stabilnost Kantona Sarajevo u kome se kreiralo 6,6 milijardi KM BDP-a tokom 2017. godine što predstavlja 32,5% društvenog bruto proizvoda FBiH. Također, omjer duga u odnosu na društveni bruto proizvod Kantona Sarajevo iznosi 2,6%, što govori o niskoj zaduženosti dok se kontinuirano vodi politika saniranja akumuliranog deficita u cilju jačanja likvidnosti budžeta“, naveo je ministar finansija KS Amel Kovačević.

Ministar je uputio poziv svim malim i velikim investitorima, pravnim i fizičkim licima da sudjeluju na aukciji i na taj način iskoriste mogućnost sigurnog ulaganja sa konkurentnom stopom prinosa i time podrže novi investicijski ciklus Kantona Sarajevo.

Javni poziv i prospekt Pete emisije obveznica Kantona Sarajevo je objavljen na web stranici Ministarstva finansija KS.