Kriptovalutni spor od 256 miliona KM pred Vrhovnim sudom

0

Kompanija “Bitminer Factory” iz Banjaluke uložila je reviziju Vrhovnom sudu Republike Srpske na presudu Višeg privrednog suda, kojim je “Unicredit banka” Banjaluka oslobođena plaćanja 256 miliona maraka odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa.

Viši privredni sud u Banjaluci nedavno je odlučio da banka nije dužna platiti odštetu čime je preinačio prvostepenu presudu Okružnog privrednog suda iz 2021. godine, saznaje Capital.

Nezadovoljni presudom, u “Bitmineru” su krenuli u novi postupak. Smatraju da je došlo do pogrešne primjene materijalnog prava i povrede odredaba parničnog postupka.

– Žalbeni navodi stranaka u ovom postupku nisu pravilno cijenjeni, a Viši privredni sud se nije upuštao u postojanje štete i visine štete, gdje je odmah smatrao da nema protivpravne radnje od strane banke. “Bitminer” smatra da to nije tačno te da su bitno povrijeđene ugovorne odredbe kada je ugovor o otvaranju poslovnog računa jednostrano raskinut – kazao je za “Capital” advokat ove firme, Sanjin Kosić.

On navodi da je banka dozvolila otvaranje računa “Bitmineru” iako je znala čime se bavi, da bi nakon pokretanja djelatnosti, taj ugovor jednostrano raskinula.

– Oni su se pozvali na svoja interna pravila koja im zabranjuju da sarađuju sa onima koji se bave kriptovalutama. Međutim, oni o tome nisu prethodno upoznali “Bitminer” – rekao je Kosić.

Podsjećamo, “Bitminer” je razvijao projekat zasnovan na blockchain tehnologiji, vezan za proizvodnju struje i rudarenje kriptovaluta. Investitori su novac krenuli da uplaćuju na račun “Unicredit banke” do momenta dok im nije počela vraćati novac pravdajući se internim aktima koji im brane poslovanje sa preduzećima u oblasti kriptovaluta.

Okružni privredni sud je u presudi naveo da banka nije dokazala da je bilo kojim aktom imala propisanu zabranu za ulazak u poslovni odnos sa takvim klijentima. Međutim, suprotno mišljenje je imao Viši privredni sud koji je uvažio žalbu banke.

Zanimljivo je da je neposredno prije drugostepene presude, “Bitminer Factory” kupio biznismen iz Mrkonjić Grada, Pantelija Damjanović.

U nedavnom razgovoru za “Capital” on je kazao da je to uradio jer je sve ukazivalo na to da će prvostepena presuda biti potvrđena. Inače, procjene su da će postupak pred Vrhovnim sudom trajati oko godinu dana.