Kreditna linija Vlade i Sparkasse bank za privrednike TK

0

Vlada Tuzlanskog kantona i Sparkasse Bank d.d. Sarajevo osigurat će  kreditnu liniju u iznosu od  25.100.000 KM koja će biti obezbijeđena za privrednike Tuzlanskog kantona, uz povoljnu kamatnu stopu od 1.2 posto.

Odlučeno je to na sjednici Vlade TK, koja je danas dala saglasnost na tekst Ugovora o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima s područja ovog kantona, koji će se zaključiti između Sparkasse Bank d.d. Sarajevo i Vlade TK.

inistar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović istaknuo je na konferenciji za medije da je Vlada TK jedina u BiH s ovakvim programom, tvrdeći da je ovo trenutno najpovoljnija kreditna linija.

Cilj ove kreditne linije je povećanje obima poslovanja, broja zaposlenih, za nove investicije i za nove tehnologije, a ovim programom očekuju se što zdravija privredna društva, koja će ispunjavati svoje obaveze prema državi i prema budžetu TK, te koja će dati maksimalan efekat i multiplicirati ta sredstva, koja će biti namjenski utrošena.

Najveći iznos sredstava kredita po jednom aplikantu može iznositi dva miliona KM, a Vlada TK je na ESCROW računu panirala iznos od  1.100.000 KM.

Ukupna kamatna stopa za navedenu kamatnu liniju iznosi 4.2 posto, a kantonalna vlada će sufinansirati 3 posto kamatne stope.

Po riječima Mićanovića ograničenja koja postoje po ovoj kreditnoj liniji su, da privredna društva moraju izmiriti sve porezne obaveze prema državi i ne smiju biti dužni Budžetu TK.

Ova sredstva ne mogu se koristiti u proizvodnji alkoholnih pića, duhanskih proizvoda i igara na sreću, sve ostale privredne grane mogu učestvovati u ovoj kreditnoj liniji.

 Nosilac ove kreditne linije će biti Sparkasse Bank d.d. Sarajevo, koja je  odabrana je po javnom pozivu kao najbolji ponuđač, banka će raspisati javni poziv, koji će trajati do utroška ovih sredstava.