Kredit od 47 miliona KM za Autoputeve RS za dodatne radove

0

Dodatnih 47 miliona eura, koji će biti obezbijeđeni kroz zaduženje na ime izgradnje autoputa “9. januar”, Banjaluka – Doboj, biće utrošeno za finansiranje dodatnih radova koji su se pojavili na ovoj trasi.

U preduzeću “Autoputevi RS” naglasili su da će ovim kreditom biti finansirani radovi za kojima se ukazala potreba u toku same realizacije projekta, a prvenstveno zbog nepredviđenih uslova i okolnosti na samom terenu.

– Pored toga, na samom projektu došlo je do nekoliko varijacija, gdje su mijenjani određeni tehnički uslovi na objektima u odnosu na predložene u trenutku ugovaranja radova – kazali su u “Autoputevima”, koji su nosilac ovog kredita.

Naglasili su da su na osnovu preliminarnih razgovora predstavnici Evropske investicione banke (EIB) izrazili spremnost da razmotre zahtjev za dodatnim zaduženjem u okviru odobrenih 270 miliona maraka za realizaciju ovog projekta.

– Dodatno zaduženje od 47 miliona eura predviđa kredit od 37 miliona eura kod EIB-a, kao i deset miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je finansijski podržala izgradnju prve dionice autoputa na pravcu od Doboja do Prnjavora – kazali su u “Autoputevima RS”.

Vlada RS je na posljednjoj sjednici dala saglasnost “Autoputevima RS” za dodatno zaduženje od 47 miliona eura za finansiranje završetka radova na izgradnji autoputa “9. januar”.

 

Glas Srpske