Kreće izgradnja Koridora 5C kroz industrijski kraj BiH

0

Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, učestvovao je u panel diskusiji na temu “Globalna ekonomska kriza – Utjecaj na BiH i zemlje regiona” koja je u organizaciji “Biznis centar Jelah-Tešanj” danas održana u okviru 16. Međunarodnom sajamu privrede Tešanj – BiH 2022.

Govoreći o planovima izgradnje autoceste na Koridoru Vc prema sjeveru Federacije BiH, odnosno trasi koja prolazi kroz općine Tešanj, Maglaj i Žepče, direktor Elmedin Voloder je najavio značajne investicije i završetak autoceste od Zenice do Doboja do kraja 2025. godine.

Prioritet je do kraja godine potpisati dva ugovora, a to su Putnikovo brdo – Medakovo i Medakovo – Ozimice ukupne dužine 30 kilometara. Uskoro će biti raspisan i posljednji tender na sjevernom dijelu zemlje čime će cijeli taj dio biti u određenoj fazi gradnje. Radi se o poddionici Ozimice – Poprikuše dugoj 12,8 kilometara.

Dakle, u narednom periodu u ovom dijelu Federacije će se graditi tri dionice ukupne dužine od 42,5 kilometara, čija ukupna investicijska vrijednost iznosi 813 miliona eura.

Voloder se osvrnuo i na to da je došlo do značajnog rasta cijena građevinskog materijala na tržištu, čemu je doprinijela globalna ekonomska kriza.

– Pratimo stanje na tržištu, te na osnovu podataka Zavoda za statistiku FBiH priznajemo izvođačima radova po pitanju razlika u cijeni građevinskog materijala. Poskupljenja su oko 30% veća u odnosu na ranije cijene – izjavio je Voloder.

Naglasio je i da JP Autoceste FBiH kao nositelj aktivnosti na izgradnji autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH uredno i redovito servisira svoje obveze po kreditima.

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, najveći sajam privrede u Bosni i Hercegovini se vratio, te će u naredna četiri dana biti mjesto susreta poslovnih partnera, sklapanja milionskih ugovora, te pokretanja novih poslovnih priča.

Ostali panelisti su bili: premijer Federacije BiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, ambasador Rumunije Anton Pacuretu, direktor JP Elektroprivrede FBiH Admir Andelija, direktor JP Cesta FBiH Ljubo Pravdić, direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta, član Upravnog odbora UP “Biznis centar” Jelah-Tešanj i vlasnik Hifa-Oil Group Tešanj Izudin Ahmetlić.