Kreće izgradnja gasovoda BiH – Hrvatska

0

Generalni direktorat za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR, Brisel) u srijedu je odobrio početak implementacije izrade idejnog projekta za Južnu interkonekciju Bosna i Hercegovina – Republika Hrvatska (Zagvozd – Posušje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar), saopćeno je iz kompanije ”BH-Gas”.

Konkretnije, odobrenje se odnosi na izradu idejnog projekta i tenderske dokumentacije po pravilima EBRD-a i dodijeljen je konzorciju ”Mott MacDonald” u okviru ”Connecta” projekta.

Projekt će biti realiziran na bazi dodijeljenih grant sredstava u vrijednosti od oko milion eura te će na bazi izrade te dokumentacije za koju se očekuje da će biti okončana u trećem kvartalu 2020. godine ”BH-Gas” započeti proceduru pribavljanja urbanističke saglasnosti, čime će se izjednačiti nivo dokumentacije koju je već izradila hrvatska kompanija ”Plinacro” i koja je za svoju dionicu konekcije prema BiH već 2018. godine izdejstvovala lokacijsku, odnosno urbanističku saglasnost.

– ”BH-Gas” je s radošću primio ovu vijest o odobrenju projekta od institucija iz Brisela i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih učesnika u ovom procesu da BiH osigura drugi ulaz prirodnog plina u BiH i da time diverzificira svoje izvore i pravce snabdijevanja, kako bi svi potrošači u FBiH, a i čitavoj BiH imali potrebne količine prirodnog plina i zajamčenu sigurnost snabdijevanja za sadašnje i buduće kupce ovog energenta. Za vrijeme izrade idejnog projekta ”BH-Gas” će uz saglasnost vlasnika, Vlade Federacije BiH aktivno sarađivati s EBRD-om na osiguranju kreditnih sredstava, kako bi plinovod bio izgrađen 2023./2024. godine – navodi se u saopćenju ”BH-Gasa”.

Iz te kompanije su naveli da se nikad neće složiti s onima koji zbog nerazumijevanja osporavaju potrebu BiH da ima drugi ulaz prirodnog plina, jer odobrenje od DG NEAR-a potvrđuje namjere institucija i tijela EU o zadovoljenju potreba BiH u energetskom sektoru, te da će na ovaj način i dalje pomagati i usmjeravati BiH na njenom evropskom putu.