Kreće isplata za poljoprivredne poticaje u Sanskom Mostu

0

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović potpisao je rješenja za isplatu korisnicima koji su ostvarili pravo po Javnom pozivu za podsticaje u poljoprivredi

Nakon što je okončana procedura Javnog poziva za unapređenje ratarske i stočarske proizvodnje u finansiranju nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, opreme i krupne stoke, općinski načelnik Faris Hasanbegović potpisao je danas sa ukupno 11 farmera rješenja za isplatu sredstava, a koja će biti doznačena na njihove račune već do kraja iduće sedmice.

Tako je za ukupno 11 korisnika koji su ostvarili pravo i ispunili uslove izvršena nabavka i isporuka poljoprivrednih priključaka i novih muznih grla.

Inače, za ove namjene je bio predviđen iznos od 170.000,00 KM ali je iskorišten samo dio sredstava, shodno broju aplikacija. Preostali dio će biti utrošen u skladu sa interesima sanskih poljoprivrednika.

Pravo na učešće u ovom Javnom pozivu su imala fizička i pravna lica koji su upisani u Registar poljoprivrednog gazdinstva (RPG) i Registar klijenata (RK), sa prebivalištem na području općine Sanski Most i koji posjeduju adekvatan štalski objekat na području općine Sanski Most za nabavku krupne stoke (visokosteone junice i muzne krave).

Pravo po ovom Javnom pozivu mogli su ostvariti korisnici koji su izvršili kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije, opreme ili grla krupne stoke u periodu od 01.09.2022. do 15.09.2023. godine, što dokazuju računom o kupovini (faktura sa fiskalnim računom), kao i pratećom dokumentacijom.

Javni poziv obuhvatao je sufinansiranje troškova nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, opreme ili grla krupne stoke (visokosteone junice i muzne krave) u iznosu do 30% od ukupne vrijednosti. Krajnjim korisnicima isplaćuje se podsticaj proporcionalno iznosu uloženom u nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, opreme i krupne stoke do iznosa od 10.000,00 KM po korisniku.

Važno je podsjetiti da je Općina Sanski Most u ovoj budžetskoj godini za podsticaje u poljoprivredi planirala i uveliko realizirala iznos od 500.000,00 KM, dok je nosilac svih aktivnosti vezanih za realizaciju Javnog poziva Služba za razvoj, poduzetništvo i resurse općine Sanski Most, rečeno je iz ove općine.