U Gradačcu će se od 24. do 27. avgusta održati 49. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Organizator ovogodišnjeg sajma je Turistička zajednica Grada Gradačca a partner je Grad Gradačac.
Tim povodom jučer je održan sastanak Organizacionog odbora Sajam šljive na kojem su razmatrani programski sadržaji i aktivnosti na pripremi i organizaciji ove manifestacije.
Kako je istaknuto, na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva.
Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.
U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije biće organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive.
Kako bi se prezentovala gradačački privredni i turistički potencijali, početkom iduće sedmice će biti organizovan sastanak organizatora Sajma šljive sa članovima gradskog Privrednog savjeta i zainteresovanim privrednicima.
– Gradačac je poznat kao privredno razvijen kraj sa bogatim kulturnim i turističkim potencijalima. Želja nam je da se ove godine na Sajmu šljive, pored brojnih gostiju, predstave domaći proizvođači i prerađivači ali i zainteresovani privrednici sa širokom paletom proizvoda koji se mogu naći na domaćm i svjetskom tržištu. Nastavljamo sa dugogodišnjom tradiciom da je Sajam šljive u Gradačcu mjesto okupljanja, edukacije i druženja za sve svoje izlagače i posjetioce, ističe Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Gradačca.
Jedan od sadržaja ovogodišnje manifestacije je i sajam pčelarstva sa kongresom, koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gdje će se razmjeniti iskustva u pčelarenju.
Organizatori najavljuju zanimljiv i atraktivan kulturni program kao prateći dio Sajma šljive. U etno-parku na jezeru Hazna bit će organizovana „Gastro avlija na Hazni“ gdje će se pripremati jela i tradicionalne prerađevine od šljive i drugog sezonskog voća i povrća i prezentovan proces pečenja rakije.
Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.
Programski sadržaji 49. Sajma šljive bit će prezentovani na press-konferenciji koja bi se trebala održati za 15-tak dana u Tuzli.