Kostić kupuje slovenačku Abanku?

0

Na poziv Slovenskog državnog holdinga (SDH), koji upravlja privatizacijom Abanke, najbolju ponudu dala je srpska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, a slijedi ga Nova KBM u vlasništvu fonda Apolla i EBRD-a, nezvanično saznaje mariborski list Večer i prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Posjednjih dana aprila na poziv SDH-a da povećaju obvezujuće ponude, sva tri zainteresovana investitora to su i uradila.

Uz AIK banku i Novu KBM, ponudu koja je kod sva tri kupca iznosila oko 400 miliona eura, poboljšala je i mađarska banka OTP.

Kostić, koji je nedavno preuzeo Gorenjsku banku, prema nezvaničnim izvorima, ponudio je na kraju 480 miliona eura od knjigovodstvene vrijednosti Abanke, koja je na kraju 2018. godine iznosila 583 miliona eura.

Slabija je bila konačna ponuda Nove KBM, a najslabija ponuda OTP-a. Mađari su, navodi Večer, smanjili aktivnosti i interes za preuzimanje Abanke, nakon što je postalo jasno da će na slovenačko bankarsko tržište ući kroz SKB.

Abanka je prošle godine ostvarila 66,7 milinoa eura čiste dobiti, što je 24 miliona  eura ili više od polovine bolje nego godinu ranije. Banka, koju predvodi Jože Lenič, na kraju 2018. godine imala je 1.010 zaposlenih i ukupni bilans od preko 3,7 milijardi eura, što joj daje tržišni udio od 9,6 posto.

Posljednju riječ pri prodaji Abanke imaće regulator odnosno Banka Slovenije, a konačno Evropska centralna banka (ECB). Budući da Abanka u Sloveniji ima status sistemske banke kroz prizmu regulatora ona će biti teži zalogaj od Gorenjeske banke za Miodraga Kostića, objašnjava Večer.

Teoretski bi se moglo dogoditi da SDH Abanku proda Kostiću, ali na kraju bi transakciju mogao zaustaviti ECB.

Apollo vjerovatno ne bi imao problema s regulatorom, budući da je Nova KBM već podložna kontroli ECB-a. Političku odgovornost za prodaju na kraju snosi vlada Marjana Šareca i uprkos signalima opozicije da treba zaustaviti privatizaciju, od toga neće biti ništa, piše Večer. Komesarka za konkurentnost Margrethe Vestagar prošle zime je u Ljubljani rekla da se prodaja Abanke mora završiti.