Košarac pozvao mesoprerađivače da otkupljuju domaće viškove

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je mesoprerađivače u Republici Srpskoj, koji uvoze svinjsko meso u BiH, da taj proces zaustave u određenom periodu i otkupe domaće viškove.

Košarac je pohvalio napore nadležnog ministarstva i Vlade Republike Srpske, čiji je interventni otkup dao efekte, ali da se čini da postoji još viškova.

“Primarna obaveza svih nas je da zaštitimo domaću proizvodnju. Preuzimanjem mandata stavio sam na listu prioriteta da u komunikaciji sa našim proizvodnim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH sa jedne strane nađemo najbolje moguće oblike zaštite, a sa druge strane da pokušamo poštovati međunarodne potpisane ugovore BiH”, rekao je Košarac.

On je dodao da postoji dobra komunikacija sa svim nadležnim entitetskim ministarstvima i da se prati situacija sa uvozom svinjskog mesa.

“Uvijek bi bilo bolje rješenje da uvedemo određene takse i smanjimo uvoz svinjskog mesa u BiH, ali neki razmišljaju drugačije. U komunikaciju sa nadležnim ministarstvima razmotrićemo tu mogućnost. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne može samo donijeti odluku, već tu odluku donosi Savjet ministara na temelju relevantnih informacija i činjenica”, rekao je Košarac novinarima u Prnjavoru.

On kaže da je osnovni cilj da se zaštiti domaća proizvodnja na adekvatan način.

“Sastanak sa nadležnim ministarstvima je planiran iduće sedmice, a jedna od tema će biti i ova s obzirom na činjenicu da je nešto umanjen uvoz svinjskog mesa u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Košarac.

Srna