Košarac posjetio MI Tulumović: Cilj otvaranje novih izvoznih tržišta

0

Izvozno orijentisana mesna industrija “Tulumović” iz Laktaša ima stogodišnju tradiciju i lidersku poziciju kada je riječ o trgovini svježim mesom u BiH, zbog čega zaslužuje podršku nadležnih institucija, kazao je nakon današnje posjete ovoj kompaniji  ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je rekao da je na sastanku sa ljudima iz te prerađivačke firme, koja zapošljava veliki broj radnika, razgovarao o poslovnim potrebama i izazovima u proizvodnji.

“Razgovarano je i o tome da naše ministarstvo pomogne ovoj firmi u otvaranju novih tržišta, jer ova kompanija, kao i neke druge u Republici Srpskoj i BiH, ima takve razvojne kapacitete”, rekao je Košarac novinarima nakon posjete ovom preduzeću.

Izvoz na nova tržišta

On je istakao da je cilj ministarstva koje vodi da otvori nova tržišta na kojima bi se prodavali proizvodi iz Republike Srpske i Federacije BiH – kinesko i rusko.

On je naveo da je Kancelarija za veterinarstvo u tom smislu popunila odgovarajuće upitnike i da se očekuju odgovori pomenutih zemalja na planu definisanja standarda.

“A sve da se kasnije izvrše određene provjere i inspekcijski nalazi ovih kapaciteta da bi se došlo do konkretnih poslovnih aranžmana naših i kompanija iz Rusije i Kine”, pojasnio je Košarac.

On je dodao da su kapaciteti Mesne industrije “Tulumović” 35 do 40 tona mesa dnevno.

“Sada rade kapacitetom do 25 tona, što dovoljno govori o tome da postoji dovoljno prostora za unapređenje. Ali, da bi se zaštitila domaća proizvodnja, na čemu insistiram, najadekvatnija mjera je otvaranje novih tržišta na čemu ćemo raditi u narednom periodu”, rekao je Košarac.

On je ponovio da je politika ministarstva koje vodi poštovanje međunarodnih potpisanih ugovora, ali i otvaranje novih tržišta jer se tako omogućava prodaja domaće robe koja ne može biti plasirana na domaćem tržištu.

Zamjenik direktora Mesne industrije “Tulumović” Jovana Tulumović zahvalila je Košarcu za posjetu i interesovanje za izazove sa kojima se susreće ova kompanija.

Ova firma u različitim oblicima organizovanja posluje od 1926. godine kada je otvorena mesnica u Banjaluci. Postojeći vlasnik predstavnik je treće generacije u porodici Tulumović koja se bavi proizvodnjom i prometom svježeg mesa. Godine 2019. započeli su izvoz svježeg mesa, a godinu kasnije izvoz mesnih prerađevina.

Srna