Košarac: O izvozu mesa intenzivno pregovaramo s EK

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarca komentarisao je u utorak problem plasmana junećeg mesa koji je izražen među farmerima u Semberiji.

Košarac je rekao da je potrošnja smanjena zbog kovida-19, kao i spoljnotrgovinski promet, te da ni sam nije zadovoljan stanjem zatečenim sa izvozom mesa iz BiH u Tursku.

Staša Košarac

“Činjenica je da su u ovom procesu bile izolovane klaoničarske kompanije iz Republike Srpske i moj koncept je da u ovaj posao moraju jednako biti uključene kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH i da se mora otkupljivati domaća proizvodnja”, naveo je Košarac i ocijenio da su u tom procesu uočavani i neki nedostaci.

On je kao cilj najavio da se kvota za izvoz mesa u Tursku podigne sa 3.000 tona na 5.000 tona u ovoj godini, naglašavajući da je zato potreban ravnopravan tretman svih klaoničarskih kapaciteta u Republici Srpskoj i FBiH, uz permanentnu obavezu otkupa domaće proizvodnje.

Prema njegovim riječima, intenzivno se razgovara sa Evropskom komisijom u BiH da se otvori pitanje izvoza crvenog mesa i u zemlje EU.

Intenzivni pregovori

“FBiH je nešto kasnila sa popunjavanjem upitnika, Republika Srpska je to uradila i sad je to u fazi usaglašavanja sa Evropskom komisijom, a vjerujem da bismo kroz taj način mogli otvoriti novo tržište i dati šansu domaćim primarnim poljoprivrednicima, kasnije i klaoničarima, da razvijaju svoje kompanije”, rekao je on.

Navodeći da je otvorena trgovina telećeg i junećeg mesa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je nešto usporena usljed epidemije kovid-19, Košarac je rekao da su intenzivirani i kontakti sa Kinom, te da je upitnik popunjen u ime BiH i da su svoje odgovore dostavili i Republika Srpska i FBiH.

“Zagovarao sam i nedavno imao sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH da nastavimo započete aktivnosti kada je u pitanju izvozu mesa u Rusiju”, dodao je Košarac i rekao da kontakte otežava epidemija virusa korona.

On je ocijenio da se samo otvaranjem novih tržišta može obezbijediti razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje.

“Moramo poštovati međunarodne ugovore i raditi na otvaranju novih tržišta, što je naša institucionalna obaveza i na tome predano radimo, u saradnji sa resornim ministarstvima u Republici Srpskoj i FBiH, s ciljem da očuvamo primarnu poljoprivrednu proizvodnju i razvijamo prerađivačke kapacitete”, zaključio je Košarac.

On je istakao da je u BiH potrebno dodatno urediti ovu oblast i da se radi na realizaciji važnog projekta čipovanja i popisa stoke, zbog standarda EU i drugih tržišta.

Srna