Košarac: Najvažnija zaštita domaće proizvodnje

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je osnovno opredjeljenje resornog ministarstva zaštita domaće proizvodnje, uz poštovanje međunarodnih sporazuma, te promocija potencijala BiH, razvoj privatnog preduzetništva i strana ulaganja.

Košarac je danas razgovarao sa direktorom Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslavom Vukovićem i njegovim zamjenicima Nemanjom Vasićem i Ahmetom Egrlićem, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Ministar je na sastanku predstavio politike i prioritete rada Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ali i informisao se o aktivnostima i rezultatima rada Spoljnotrgovinske komore BiH, budući da je resorno ministarstvo zaduženo za primjenu Zakona o Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Prema riječima Košarca, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, uvažavajući ustavne nadležnosti, biće servis privredne i poslovne zajednice u ovoj zemlji.

Košarac je posebnu pažnju posvetio pitanjima saradnje resornog ministarstva, Spoljnotrgovinske komore BiH i Agencije za unapređenje stranih investicija /FIPA/ u BiH.

Tema razgovora bila je i organizacija domaćih i međunarodnih sajmova, a sagovornici su konstatovali da je potrebno staviti akcenat na njihove efekte.

Košarac je ocijenio da je potrebno uložiti dodatne napore u afirmaciji postignutih rezultata Spoljnotrgovinske komore BiH.

Predstavnici ove komore upoznali su Košarca o aktivnostima, ali i izazovima sa kojima se susreću u radu.

Oni su istakli da ekspoze predsjedavajućeg Savjeta ministara, baziran na ekonomiji i privredi, predstavlja i portfolio Spoljnotrgovinske komore BiH, te da je ona produžena ruka resornog ministarstva, čije potencijale treba iskoristiti.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti formiranja predstavništva Spoljnotrgovinske komore BiH u Briselu i koracima koje bi u tom slučaju trebalo preduzeti.