Kontaktna sočiva će možda biti displeji budućnosti

0

Kompanija iz Kalifornije, Mojo Vision, specijalizovala se za razvoj proizvoda tzv. „nevidljivog računarstva“.

Njihov proizvod, koji razvijaju već nekoliko godina, a sada su riješili da detalje podijele sa svijetom, nazivaju „prvim zaista pametnim kontaktnim sočivima“.

U pitanju je istraživanje koje je za sada došlo do nivoa prvih fizičkih prototipa, ali sve analize se još uvijek obavljaju u VR aplikaciji koja pokazuje kako bi ta kontaktna sočiva trebala da funkcionišu, prenose agencije. 

Ideja koja stoji iza ovog proizvoda je smanjenje korisničke zavisnosti od ekrana. Danas se sve svodi na to – na gledanje ekrana na telefonu, računaru, TV-u… Pametna kontaktna sočiva mogla bi da prikažu informacije samo osobi koja ih nosi, a aktiviranje određenih komandi vršilo bi se gledanjem u različitim pravcima.

Majk Viemer, CTO kompanije i jedan od njenih osnivača, naveo je da oni žele da omoguće diskreciju, ali i da izbjegnu da ljudi izgledaju čudno na ulici (kao kada preko hands-free uređaja pričaju telefonom).

Izrada pametnih sočiva nije ni malo jednostavan zadatak. Potrebno je napraviti odgovarajuće senzore za razne namjene koji će biti dovoljno mali i transparentni da mogu da se nose na oku, a biće potrebno i da se tu implementira i displej.

Prvi polu-funkcionalni prototip posjeduje ekran ugrađen u kontaktno sočivo, koji je veličine vrha olovke. To je vjerovatno najmanji displej ikad napravljen. Ali do pune funkcionalnosti sočiva nedostaju još senzori, koji za sada nisu implementirani.

Sočiva se napajaju bežičnim putem, preko nosivih komponenti, koje se stavljaju oko zgloba ruke, a njihova uloga je i da izvrše sva računanja i obrade podataka, kako bi „sažvakane“ rezultate proslijedili u sočivo. Razmišlja se i o varijanti da se za te poslove upotrijebi i telefon umjesto nosivog uređaja, ali ta ideja još nije realizovana.

Mojo Vision pozicionira svoja kontaktna sočiva kao sredstvo koje će moći da koriste i kućni korisnici i poslovni ljudi, ali prvi fokus je na slabovide osobe, kojima naočare ne mogu da pomognu.