Konoplja i kafa bit će uzgajane u Svemiru

0

Kompanija Front Range Biosciences će, u saradnji sa univerzitetom Colorado i kompanijom SpaceCells USA narednoga proljeća na Međunarodnu svemirsku stanicu poslati uzorke kulture konoplje i kafe.

Ova američka firma bavi se proučavanjem novih varijacija u ovim dvjema vrstama biljaka, a novi projekt trebao bi pokazati kakav je uticaj mikrogravitacije na njihov razvoj.

Za sada je slanje eksperimentalnih kultura zakazano za mart 2020. kada bi uzorci trebali biti lansirani na ISS teretnom SpaceX-ovom misijom CRS-20, raketom Falcon9 i teretnom kapsulom Dragon.

Biotehnolozi koji će proučavati uzorke planiraju ispitivati uticaj mikrogravitacije za vrijeme boravka u svemiru, te istražiti ima li izostanak Zemljine normalne gravitacije upliv na genetske promjene kod biljaka.

Oko 480 uzoraka bit će poslano na ISS gdje će biti smješteni u kontroliranim uslovima, prenio je Bug.hr.

Posebni inkubator brinut će za kontrolisanu temperaturu i ostale uslove mikroklime, a sve će se nadzirati iz zemaljske kontrole misije. Stanične kulture konoplje i kafe u svemiru bi trebale ostati oko 30 dana, nakon čega će biti proučen njihov RNK.

Krajnji cilj naučnika je ispitati kako različiti uslovi, poput mikrogravitacije i radijacije, utiču na krajnji uzgoj biljaka.

Zbog klimatskih promjena, naime, razne biljke trebalo bi početi prilagođavati za uzgoj na lokacijama na kojima ranije nisu uspijevale, jer na dosadašnjim mjestima uzgoj više neće biti moguć. Jedan od koraka u tom procesu je i ovo istraživanje genetskih promjena na biljkama u svemiru.