Konkurencijsko vijeće kaznilo vlasnika Centrotransa

0

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine kaznilo je kompaniju Sejari, koja je većinski vlasnik Centrotrans-Eurolinesa, sa 20.000 KM.

Kazna se odnosi na činjenicu da Sejari nije prijavio na vijeme prijavio preuzimanje Centrotrans-Eurlinesa. S druge strane, sama koncentracija je odobrena.

Rješenje je doneseno još 28. maja ove godine, navodi se u posljednjem izdanju Službenog lista BiH od 13. oktobra 2020.

– Ocjenjuje se dopuštenom koncentracija na tržištu prevoza putnika u autobuskom saobraćaju u Bosni i Hercegovini, koja je nastala sticanjem kontrole privrednog subjekta Sejari d.o.o. Sarajevo, Blažuj 78, Ilidža, Sarajevo, nad privrednim subjektom Centrotrans-Eurolines d.d. Sarajevo – stoji u rješenju.

No, utvrđuje se da Sejari nije podnio Prijavu koncentracije u zakonom predviđenom roku.

– Radi nepodnošenja Prijave koncentracije … izriče se jedinstvena novčana kazna privrednom subjektu Sejari … u iznosu od 20.000 KM, koju je dužan platiti u roku od 8 dana od primitka ovog rješenja – stoji u rješenju.

Prema podacima sa Sarajevske berze, Sejari je trenutno vlasnik 62,8 posto dionica Centrotrans-Eurolinesa, piše BiznisInfo.

Kako smo ranije pisali, Sejari je ranije bio manjinski vlasnik sarajevske firme. Većinski vlasnici su postali nakon što su prošle godine preuzeli dodatnih 15 posto dionica. 

D. Sinanović