Konjuh otprema šlepere za francusko tržište

0

Firma Konjuh odavno je u stečaju, dva dijela su prodata, a srž firme, pogoni finalne i polufinalne prerade, čekaju kupce.

Postoje izgledi da uskoro bude prodata Fabrika furnira i savijenog namješataja, a ostatak fabrike prerade će još sačekati.

Od sindikalnog aktiviste Muje Gavranovića saznaje se proizvodnja teče nesmetano, što se tiče preostalog dijela od 30-tak zaposlenih. Upravo, u vrijeme današnje posjete ekipe sa portala Živinice.ba, tovario se šleper stolova za Francusku.

Kvalitet namještaja je na visokom nivou i to u Francuskoj dobro znaju, jer, Konjuh nije od jučer, već se radi o firmi duge tradicije prerade drveta od 136 godina.

“Mi nemamo problema sa proizvodnjom, a niti plasmanom. Prodajemo stolove, stolice, garniture i ostalo širom BiH i zemalja okruženja, a Francuska nam je stabilno tržište i već pripremamo za idući mjesec otpremanje dva šlepera. Na žalost, niko nije htio da nam pomogne, a imamo mašine, moderne strojeve i stručnu radnu snagu”, kaže Gavranović.

I zaista, danas Konjuhovi stručnjaci rade u fabrikama namještaja širom BiH. Svugdje su dobro došli i dobro polaćeni.

Preostalih 30-tak radnika vrijedno rade i pokazuju kako ova firma još živi – istina ne sa hiljadama zaposlenih – već desetinama. Ipak, to je naša stvarnost kada su u pitanju nekadašnji giganti, piše Živinice.ba.