Konjic ima velike planove u privredi

0

Općina Konjic nositelj je industrijske proizvodnje u ovom dijelu naše zemlje. Premda je pandemija koronavirusa učinila svoje, čini se da se tamošnja privreda polako oporavlja.

Planirane su nove industrijske zone, a Općina Konjic čini sve kako bi privrednicima olakšala poslovanje i privukla investitore tim više jer je oko 70 posto konjičke privrede izvozno orijentirano.

U prostornom planu Općine Konjic predviđeno je još industrijskih zona i želja je što prije, kaže konjički načelnik Osman Ćatić, staviti ih u funkciju.

Osigurali su novac za aktivnu politiku zapošljavanja, ali i za poduzetnike, za što je kroz kreditna sredstva planirano oko 11 miliona maraka.

– Ljudi koji su već uložili, koji već rade, proširuju svoje kapacitete i oni će biti vidljivi u ovoj godini. Jedan dio je bio vidljiv u prošloj godini, ali drago mi je da aktivnosti kada je u pitanju zapošljavanje, vraća se na ono pretpandemijsko vrijeme – navodi Ćatić. Nositelj konjičke privrede je Igman, no tu su i brojne druge firme iz metalskog sektora, pretežno izvozno orijentirane. Preživjeli su pandemijske probleme s nabavom repromaterijala, ali i odlaskom ljudi.

– Definitivno imamo sve više kvalitetnih upita. Tu se pojavljuju konkretno kod nas, lideri autoindustrije, građevinske industrije. Kod kolega iz tvornice vijaka također prevladava autoindustrija, koja je malo u krizi, ali mislimo da će doći do ekspanzije – ocjenjuje Jasmin Badžak, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika općine Konjic.

Planiranom gradnjom autoceste to područje će dodatno, vjeruju u Općini Konjic, biti interesantno za investitore. Da bi spriječili odlazak, posebno mladih, ali i osigurali im posao, od ove godine u srednje obrazovanje uveli su i stipendiraju tri nova zanimanja.

Riječ je o zanatima potrebnim konjičkoj privredi. No, bitan segment u koji se ulaže je i turizam. Očekuje se donošenje strategije razvoja turizma na tom području.

– Tom strategijom će se odrediti strateški plan rada, odnosno realizacije projekata koji budu definirani. Tako da će ona sljedeće godine definirati određene projekte koji će se implementirati kroz tu strategiju razvoja – pojašnjava Adisa Kevrić, šefica Odjela za privredu i društvene djelatnosti Općine Konjic.

To će se posebino odnositi na Boračko jezero, ali i poznati konjički rafting gdje je nakana uvesti red da bi bili poboljšani uvjeti rada, ali i obogatila ponuda.

Izvor: FTV