Konačno je: Kreće izgradnja autoputa kroz Tešanj

0

Načelnik Suad Huskić predao je danas dokumentaciju izvršnom direktoru za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH Ešefu Džafiću, čime su ispunjeni svi uslovi za početak gradnje dionice Koridora 5C kroz općinu Tešanj.

Riječ je o dijelu autoputa od Putnikovog brda do Medakova. Radi se o dionici dugoj 8,5 km, sa sedam mostova i dvije petlje, ukupne vrijednosti 143 miliona eura.

– U Općini Tešanj smo u posljednje 2,5 godine radili na eksproprijaciji 600 parcela, tako da je za nas, danas kada predajemo završnu dokumentaciju predstavnicima JP Autoceste FBiH, ovo svečani trenutak. Želim se zahvaliti građanima i mjesnim zajednicama koji su učestvovali u ovom procesu, a posebno mojim saradnicima koji su direktno radili na ovom poslu. Završetkom Koridora, općina Tešanj će biti bliža mreži evropskih puteva, a to znači novu fazu razvoja za Tešanj u narednim decenijama – rekao je Huskić.

Izvršni direktor za projektovanje i građenje JP Autoceste FBiH Ešef Džafić je naglasio da je obezbijeđena građevinska dozvola, te potpisani ugovori sa izvođačem i nadzorom. Zahvalio se općini Tešanj, načelniku i saradnicima na uspješnoj saradnji.

U narednim danima počinju pripremni radovi za gradnju Koridora 5C kroz općinu Tešanj. Svi radovi bi na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo prema ugovorenim rokovima trebali biti završeni do kraja 2025. godine.

Gradilište se već organizira, a prvi radovi će podrazumijevati postavljanje šipova na lokacijama gdje se grade nadzemni objekti.

Na današnjem sastanku, osim predstavnika Općine Tešanj i JP Autoceste FBiH, prisustvovali su i predstavnici izvođača, firme Euroasfalt i nadzora.