Kompaniji iz Francuske koncesija za beogradski aerodrom “Nikola Tesla”

0

Francuska kompanija “Vinci Airport” pobjedila je na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”, prenosi “Tanjug” navode beogradskih medija koji se pozivaju na neimenovane izvore. Јavnost će o tome danas obavijestiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema informacijama dostupnim na internetu, radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-ćerka kompanije “Vinci“, sa 35 aerodoma u svijetu – 12 u Francuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

“Vinci Airports” godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanija. Vrijednost poslovanja francuske kompanije u 2016. bila je viša od milijardu eura. 

Јavni poziv investitorima objavljen je 10. februara prošle godine. Ponude za koncesiju su, osim ove kompanije, dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum “Zuric Airport” sa kompanijama “Eiffage” i “Meridiam Eastern Europe Investments”, indijsko-grčki konzorcijum “GMR Infrastructure ltd” i “Terna” i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum “Inceon international Airport corporation”, “Yatirimlari ve Islatme”, “VTB capital infrastructure”.

Koncesija se daje na 25 godina i podrazumijeva ulaganje u razvoj, održavanje i upravljanje aerodromom. Prema informacijama koje su prenijeli mediji u Srbiji, kompanija je za koncesiju ponudila 501 milion eura.