Kompanija nekada najbogatijeg Slovenca podnijela zahtjev za stečaj

0

Direktorica kompanije Studio Moderna Jana Umek podnijela je sudu zahtjev za stečaj te kompanije, a o tome je već obavijestila zaposlene, pišu Finance. Nezvanično, u pripremi je plan za nastavak poslovanja kompanije u novim prostorima.

Na portalu Ajpes još nema zvanične objave o pokretanju stečaja.

Umek je među razlozima stečaja, kako javljaju Financ, naveo nelikvidnost kompanije jer se već duže vrijeme suočava s nedostatkom obrtnih sredstava, nižim prihodima, a takođe ne može podmirivati obveze prema povjeriocima i zaposlenima. Zaposlene je obavijestila da će narednih dana biti obaviješteni o svojim pravima u stečajnom postupku.

Vlasnik Sandi Češko za Finance nije želio da komentariše stečaj. “Možda ću moći nešto reći sljedeće nedjelje”, dodao je.

U Financama su podsjetili da problemi Studija Moderne traju već duže vrijeme, a među njima i kašnjenje plata zaposlenima. Majsku platu dobili su sredinom juna, junski početkom avgusta, a julske još čekaju. Čekaju i isplatu regresa.

Prema nezvaničnim informacijama radnika, u pripremi je plan za nastavak poslovanja Studija Moderna. Kako prenosi list, dio radnika uskoro bi mogao preseliti u nove poslovne prostore u istoj poslovnoj zgradi, a u pripremi je i novi grafički imidž.

U Financama zaključuju da bi se mogao nastaviti dio djelatnosti koji je Češka početkom jula prodala kineskim partnerima, vlasnicima Matratzen Concorda.

Kompanija je prošle godine u preko finansijskog holdinga Studio Moderna Founders ponovo preuzela holandsku kompaniju Studio Moderna Holdings koju je prethodno prodala fondovima raznih investitora. Proces prodaje pokazao je da je kompanija već bila u krizi, a potom je Studio Moderna dodatno pogođen ruskim napadom na Ukrajinu i sankcijama Rusiji.

S problemima je rastao i dug prema dobavljačima. “To smo naslijedili od ranijih vlasnika, ali smo to već smanjili. Sada iznosi oko 50 miliona eura”, rekao je Česko za novine u maju. Kako kaže, nemaju dugovanja prema bankama, ali im istovremeno nedostaje obrtnih sredstava.

U maju ove godine švajcarska kompanija Darka Horvata, koji se u javnosti nosi titula privatizacijskog tajkuna, kupila je brendove ponuđača proizvoda široke potrošnje Studio Moderna. Kako su tada objavile Finance, kupac robnih marki Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop je Horvatova novoosnovana kompanija Dormeo AG. Češkoj nije želio reći koliko je Horvat platio robne marke, prenio je Bankar.me.