Kompanija koja zapošljava 51.000 radnika nakon 40 godina oživljava evropsku proizvodnju čelika

0

Grupacija Voestalpine otvorila je novu čeličanu u matičnoj Austriji, označivši kraj 40-godišnjeg razdoblja stagnacije u evropskoj proizvodnji nehrđajućeg čelika.

Pogon u austrijskom Kapfenbergu proizvodit će čelik za alate za njemačku automobilsku industriju, uz primjenu tehnologija koje štede resurse, rekao je glasnogovornik firme u srijedu.

Čeličana će kao sirovine koristiti isključivo staro željezo i otpadni metal, a elektrolučna talionica struju iz obnovljivih izvora, ističu u Voestalpineu. Međutim, daljnja obrada iziskivat će i upotrebu plina.

Toplinska energija postrojenja koristit će se za grijanje, prenosi Hina.

Voestalpine smatra lokaciju konkurentnom zahvaljujući kvalificiranim radnicima i kapacitetima za istraživanje i razvoj koji će nadoknaditi visoke troškove energije, objasnio je glasnogovornik.

Kompanija zapošljava 51 hiljadu radnika i u prošloj godini ostvarila je prihod od 18,2 milijarde eura. Spada među kompanije s najvećom emisijom ugljičnog dioksida u Austriji, prenosi Poslovni.hr.

Voestalpine planira klimatski neutralnu proizvodnju do sredine stoljeća i priprema visoke peći u Linzu i Donawitzu za prijelaz s ugljena na struju.