Kompanija iz Doboja uvozi otpad

0

Preduzeće za reciklažu pastičnih boca Omorika u Johovcu kod Doboja jedino je takve vrste u Bosni i Hercegovini. Kapaciteti postrojenja nisu do kraja iskorišteni. Ovdje se mjesečno prerađuje oko 300 tona plastičnog otpada.

Zbog nedostatka potrebnih količina PET ambalaže za preradu u ovom preduzeću su prinuđeni da uvoze smeće. Procentualno 70 posto dobijaju s bh. tržišta a ostalo uvoze.

Otpad, odnosno naša osnovna sirovina, nabavljamo s područja BiH. Naši dobavljači su komunalna preduzeća, sakupljači sekundarnih sirovina, zatim punionice voda i drugih pića, deponije, proizvođači PET ambalaže. No, jedan dio ipak moramo da uvozimo iz inostranstva, najčešće iz zemalja EU kao što su Slovenija i Hrvatska – kazala je Mira Stanojević, rukovoditelj programa za reciklažu za TV Liberty.

Nakon prerade PET ambalaže u daljem procesu proizvodnje ovdje se pravi folija. Ovo preduzeće izvozi 95 posto svoje proizvodnje. Njihovi glavni kupci su fabrike koje se bave izradom ambalaže za robu široke potrošnje, konditorske kuće, autoindustrija…

Sav otpad završi ili u deponijama ili u prirodi. Samo pravilnim razvrstavanjem i odlaganjem otpada on može biti pristupačan reciklirima koji ga mogu ponovo upotrijebiti – kaže Stanojević.

Prema nekim podacima, oko 1.000 tona PET ambalaže se plasira na području BiH u toku jednog mjeseca. No, najviše otpada završi u riječnim tokovima ili pored puteva, što je žalosno jer se tako baca i novac, kažu u ovom preduzeću.

Tona plastičnih boca sadrži više od 20 hiljada komada. Za jednu tonu u ovom preduzeću se može dobiti od 300 do 650 KM.