Kompanija Gikil treba da nastavi sa radom

0

Vlada Tuzlanskog kantona i Sindikat “Global ispat koksna industrija Lukavac” /Gikil/ saglasni su da ova kompanija treba nastaviti sa radom, ali da se u roku od šest mjeseci planski otklone i saniraju svi nedostaci utvrđeni u nalozima Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kantonalni premijer Jakub Suljkanović ponovio je da kantonalna Vlada nije za gašenje Gikila, nego za njegov rad u zakonskim okvirima.

“Gašenje ove fabrike, osim gubitka oko 1.000 radnih mjesta, dovelo bi u pitanje poslovanje `Željeznica Federacije BiH`, ali i drugih oko 500 poslovnih subjekata koji su vezani za poslovanje Gikila”, rekao je Suljkanović u razgovoru sa predstavnicima Sindikata Gikila.

On je istakao da kantonalna Vlada već nekoliko dana bezuspješno pokušava da dogovori sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, resornih federalnih ministarstava i nadležnih inspekcija, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Sindikata Gikila Mirsad Imamović smatra da su federalna Vlada i Federalna uprava za inspekcijske poslove ključ za rješenje ovog problema.

“Molimo Vladu Tuzlanskog kantona da pokuša uticati na federalnu Vladu i nadležnu inspekciju kako bi se odgodilo izvršenje mjera prekida rada Gikila”, rekao je Imamović.

On je dodao da je Sindikat pripremio urgenciju u kojoj se navodi da je neophodno da se upravljačka struktura kompanije Gikil obaveže pisanim putem i neophodnim odlukama da se u roku od šest mjeseci planski otklone i saniraju svi nedostaci utvrđeni u nalozima Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Predstavnici Sindikata osvrnuli su se na nedavni protest radnika Gikila ispred sjedišta federalnih institucija u Sarajevu.

“Žalosno je da nas u Sarajevu niko nije primio na razgovor. Sindikat će se koristiti svim sredstvima da očuva fabriku i radna mjesta”, rekao je predstavnik Sindikata Mirnes Mujkić.

Srna