Komisija EU blokirala Bookingovu akviziciju švedskog konkurenta eTraveli

0

Evropska komisija je u ponedjeljak objavila da je blokirala pripajanje švedske agencije eTraveli vodećoj evropskoj internet turističkoj agenciji Booking, javlja Anadolu.

Komesar Evropske unije za pravosuđe Didier Reynders, koji je privremeno zadužen i za portfelj konkurencije, otkrio je na konferenciji za novinare da Evropska komisija zabranjuje spajanje jer bi to omogućilo “Bookingu da ojača svoju dominantnu poziciju na tržištu hotelskih online turističkih agencija”.

“Naša istraga pokazuje da bi akvizicija dovela do većih troškova za hotele, a moguće i za potrošače, dok njihov izbor postaje ograničeniji jer online turističke agencije djeluju kao posrednici između hotela i gostiju, naplaćujući naknadu za rezervaciju”, rekao je Reynders.

Dodao je da je Evropska komisija smatrala da su Bookingovi prijedlozi za rješavanje problema “nedovoljni”.

Booking je nudio 1,63 milijarde evra (1,74 milijarde dolara) za eTraveli.

Prema procjenama Evropske komisije, online turističke agencije obavljaju transakcije u vrijednosti od preko 100 milijardi eura svake godine u EU, a online rezervacije hotela su “najveći i najprofitabilniji segment” industrije sa prometom od preko 40 milijardi eura.