Kolekcija Antoine de Saint Exupéry: Uz DS Automobiles svako je putovanje kao iz snova

0
  • Humanista, romanopisac, pilot, naučnik i umjetnik Antoine de Saint Exupéry dao je svoje ime kolekciji za 2024. godinu koju DS Automobiles predstavlja na 80. godišnjicu njegove smrti.
  • Kolekcija ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY sastoji se od tri modela: DS 3, DS 4 i DS 7.
  • Svaki model napravljen je po uzoru na putovanja i priče Antoinea de Saint-Exupéryja i rezultat je truda tima iz dizajnerskog studija DS DESIGN STUDIO PARIS.
  • Uključeni su u ponudu svi motori dostupni na svakom modelu: 100 % električni, plug-in hibrid, hibrid, benzin i dizel. Narudžbe se otvaraju 14. maja.

»Kolekcijom Antoine de Saint Exupéry želimo ilustrirati poglede marke DS Automobiles i kako malo dodatnog truda stvara našu snagu i našu jedinstvenost. Ova se razlika temelji na nematerijalnim elementima kao što su poezija, povezanost kroz zajedničke vrijednosti i zajednička mašta. Na to je posebno utjecala Francuska sa svojom epikurejskom kulturom, ukusom za ljepotu, osjećajem za detalje i duhom Antoinea de Saint Exupéryja; putovanja, istraživanje i avangarda. Sve to predstavljaju avion Concorde, brzi vlakovi TGV i model DS iz 1955. godine sa svojim inovativnim koktelom udobnosti, dizajna i tehnologije. Čak se i najnovija kolekcija »Antoine de Saint Exupéry« može pohvaliti ovim stilskim zapovijedima.«

Olivier François, generalni direktor DS Automobiles

Baš kao i svijet visoke mode, DS Automobiles svake godine predstavlja svoju novu kolekciju. Ovi originalni prijedlozi su izraz priznate stručnosti koja utjelovljuje vrijednosti marke DS Automobiles.

Kolekcija iz 2024. predstavlja bogatu suradnju sa simbolom francuske historije, čovjekom koji je bio pjesnik i putnik, pisac i heroj. Bio je to Antoine de Saint Exupéry.

Njegove priče, koje su ga na mnogo načina inspirirale, dovele su do stvaranja tri modela koji su svojim karakteristikama povezani s njegova četiri dijela: Mali princ, Pošta za jug, Citadela i Noćni let.

»Naše kolekcije očigledno su inspirirane svijetom visoke mode. Time svake godine imamo priliku izraziti svoje vrijednosti i ilustrirati svoje najbolje vještine počevši od jedinstvenog univerzuma inspiracije u obliku ekskluzivne linije.«

Agnès Tesson-Faget, direktorica proizvoda DS Automobiles

Antoine de Saint Exupéry: svestrani heroj koji je postao legenda

Humanista, romanopisac, pilot, naučnik i umjetnik Antoine de Saint Exupéry postao je legenda na više načina. Od početka 20. stoljeća oličava duh avanture, kreativnosti i suosjećanja kroz svoje zračne podvige i književno stvaralaštvo.

Antoine de Saint-Exupéry se u ranoj mladosti zaljubio u nebo i njegova sazviježđa.

2024_DS 3_ADSEx_1833_2@W.Bonbon

Njegova strast za avijacijom dovela ga je do toga da se pridruži francuskom ratnom vazduhoplovstvu tokom Prvog svjetskog rata i njegova strast prema letenju počela je da cvjeta. Antoine de Saint Exupéry nastavio je svoju avijacijsku karijeru kao pilot za razne aviokompanije. Njegova samostalna putovanja, kada je tokom noćnih letova plovio nepreglednim pustinjama Sahare, bila su plodan izvor inspiracije za njegova književna djela. Letenje je probudilo njegovu bujnu maštu i inspiriralo mnoge od njegovih najpoznatijih priča, poput »Pošte za jug« i »Noćnog leta«.

Antoine de Saint-Exupéry zaista je osvojio srca cijelog svijeta 1943. godine izdavanjem Malog princa. Poetska priča, pojačana autorovim vlastitim ilustracijama, govori o epskom putovanju mladog princa s daleke planete i njegovom susretu s pilotom zaglavljenim u vrućem pustinjskom pijesku. Antoine de Saint-Exupéry suptilno se bavi univerzalnim temama kao što su ljubav, prijateljstvo, usamljenost i potraga za smislom u avanturama Malog princa, oduševljavajući milione čitalaca širom svijeta. »Mali princ« je postao najprevođenije književno djelo na svijetu.

Tokom Drugog svjetskog rata bio je uključen u sastav francuskih savezničkih snaga pod američkom komandom, a 31. jula 1944. godine poginuo je tokom zračnog izviđanja kada je njegov avion potonuo uz obalu Sredozemnog mora.

Iako je njegova sudbina tragično prekinuta, zaostavština Antoinea de Saint-Exupéryja živi u njegovom bezvremenskom književnom dijelu. Kao pisac, briljantno je uhvatio suštinu čovječanstva i ljudskog stanja, a kao pilot utjelovio je duh avanture i hrabrosti. Njegova životna filozofija, koja izvire sa stranica »Malog princa«, i danas odjekuje među čitaocima iz svih slojeva društva, podsjećajući ih na važnost ljubavi, prijateljstva i veličanstvenosti svijeta oko nas. Dakle, Antoine de Saint Exupéry nesumnjivo ostaje besmrtni simbol ljudske potrage za dosezanjem zvijezda.

DS Automobiles je udružio snage sa udruženjem Succession Saint Exupéry – d'Agay, koje predstavlja nasljednike Antoinea de Saint Exupéryja, i zajedno su kreirali kolekciju Antoine de Saint Exupéry, koja je plod inspiracije ove francuske legende, njegove univerzalne produkcije i zajedničke strasti za bijegom u nepoznato. Rezultat njihovog stvaranja su tri modela s potpisom Antoinea de Saint Exupéryja, od kojih svaki priča drugačiju priču.

KOLEKCIJA ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY: Tri modela po njegovom uzoru

Kolekcija Antoine de Saint Exupéry, dostupna za modele DS 3, DS 4 i DS 7, predstavljena je s ekskluzivnim potpisom koji je usko povezan s pričom o francuskom avanturisti. Time mu želimo odati počast na 80. godišnjicu njegove smrti.

Po uzoru na jedno od književnih djela Antoinea de Saint-Exupéryja, svaki model je dostupan u posebnoj novoj boji »Night Flight«. Suptilne zlatne refleksije izbijaju iz ove pigmentirane boje sa bisernim sjajem, kao na zvjezdanom nebu u zoru.

Unutrašnji ambijent podsjeća na pilote iz prve polovine dvadesetog stoljeća kroz osjećaj prijatne i izdržljive tople kože poklopca motora u Criollo braon boji, koja ilustruje jedinstvenu stručnost i upotrebu dragocjenih materijala koji su vrlo dragi marki DS Automobiles. Koža je ukrašena inovativnom tehnikom vezenja na dekorativnim elementima armaturne ploče, koja podsjeća na trenje aviona.

Različiti ukrasni amblemi na unutarnjim i vanjskim površinama te pločice na pragovima vrata upotpunjuju ekskluzivni potpis kolekcije Antoine de Saint Exupéry. Ove pločice sadrže citate i crteže inspirativnih književnih djela i potpis Antoinea de Saint Exupéryja, dopunjene logotipom »speedform«. Njegova skica sugerira trup aviona. Propeler u sredini podsjeća na zvijezdu, koja bi mogla poslužiti kao vodič za pilote i sve putnike općenito.

»Kada pomislimo na Antoinea de Saint-Exupéryja, pomislimo na Malog princa. Svi mi u mislima imamo sliku zvijezde. Iz ovoga smo crpili inspiraciju i ugradili je u naš grafički univerzum, kako na unutrašnjim tako i na vanjskim amblemima. Paralelno smo željeli da interpretiramo crteže Antoinea de Saint Exupéryja, što našu kolekciju čini jedinstvenom.»

Thierry Metroz, direktor dizajniranja DS Automobiles

Povodom lansiranja ove kolekcije i obilježavanja smrti Antoinea de Saint-Exupéryja, prvih osamdeset evropskih kupaca dobit će certifikat s imenom zvijezde.

DS 3 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY: »Putnicima su zvijezde vodiči« – Mali princ

Prvi model iz izbora marke, DS 3 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY, inspirisan je knjigom Mali princ, univerzalnim i humanističkim romanom koji se smatra najprevođenijim književnim djelom na svijetu.

2024_DS 3_ADSEx_1974@W.Bonbon

Za sveobuhvatnu udobnost, DS 3 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY opremljen je OPÉRA unutrašnjošću od napa kože u Criollo braon boji s posebnim ukrasnim dodacima na armaturnoj ploči i vratima. Satenski vez ocrtava linije unutrašnjosti poput zvijezda padalica, a legendarni perla šavovi su u boji Terre de Cassel. Prefinjenost unutrašnjosti naglašava kožom presvučen poklopac sigurnosnog jastuka.

Na pragu vrata nalazi se citat »Putnicima su zvijezde vodiči« iz knjige Mali princ i autorov crtež.

Vanjski izgled izvedbi ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY oživljavaju elegantni amblemi na prednjim vratima i središnji poklopci Vol de Nuit na 18-inčnim točkovima NICE.

2024_DS 3_ADSEx_2106@W.Bonbon

Ponudu opreme upotpunjuje Proximity sistem za hands-free pristup i pokretanje, grijana sjedala i poveziva navigacija sa DS IRIS SYSTEM-om i pristup ChatGPT tehnologiji.

DS 3 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY je više energetski model dostupan sa 100 % E-TENSE električnim motorom, hibridnim motorom HYBRID, PureTech 130 benzinskim motorom i BlueHDi 130 dizel motorom.

U ponudi će biti tri boje karoserije s crnim krovom: Vol de Nuit, Cristal Pearl i Perla Nera crna.

DS 4 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY: »Zvijezde nam mjere prave udaljenosti« – Pošta za jug

Dinamičan i avanturistički DS 4 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY krasi citat iz Pošte za jug, prve objavljene knjige autora. Simbolizira hrabrost, slobodu i odanost književnika i ljubitelja neba.

Model DS 4 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY ima unutrašnjost OPÉRA u Criollo braon boji, upotpunjenu ekskluzivnim završnim elementima, demonstrirajući vrhunsku izradu marke DS Automobiles. Armaturna ploča je presvučena kožom s dvostrukim ukrasnim Criollo šavovima i Terre de Cassel vezom, koji se također ponavlja na oblogama vrata. Prednja sjedala imaju funkcije ventilacije, grijanja i masaže.

2024_DS 4_ADSEx_1408@W.Bonbon

Kao i kod ostalih modela, na armaturnoj ploči je vidljiv amblem »Antoine de Saint Exupéry«, dok se na pragovima prednjih vrata vidi citat »Zvijezde nam mjere prave udaljenosti« i crtež aviona.

19-inčni SEVILLA točkovi s dijamantnim efektom dobili su središnje poklopce u Vol de Nuit boji.

2024_DS 4_ADSEx_1010@W.Bonbon

Za DS 4 će biti dostupna četiri različita motora: E-TENSE 225 plug-in hibridni motor, hibridni motor HYBRIDE, PureTech 130 benzinski motor i BlueHDi 130 dizel motor.

U ponudi će biti tri boje karoserije s crnim krovom: posebna boja Vol de Nuit, Cristal Pearl i Perla Nera crna.

DS 7 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY: »Između zvijezda i nas postoji cijeli put razmjene« – Citadela

DS 7 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY crpi inspiraciju iz »Citadele«, posthumne kolekcije razmišljanja o ljudskom stanju. Snagu ovog književnog djela prati i snaga modela čija silueta izaziva osjećaj udobnosti i sigurnosti.

DS 7 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY predstavlja se s novom unutrašnjosti OPÉRA u Criollo braon boji, koja će putnicima pružiti obilje zadovoljstva. Napa koža nadopunjena je Tramontana izvezenim ukrasima i Terre de Cassel perla šavovima. Na armaturnoj ploči, osim citata »Između zvijezda i nas postoji cijeli put razmjene« i slike zvijezda na pragovima prednjih vrata, nalazi se pločica s natpisom »Antoine de Saint Exupéry«.

2024_DS 7_ADSEx_0309@W.Bonbon

Ostali vezovi i naslon za ruke u Criollo braon boji daju dodatni dašak elegancije. Volan je u potpunosti presvučen kožom u Basalte crnoj boji, uključujući i poklopac sigurnosnog jastuka. Prednja sjedala su dostupna s funkcijama grijanja, masaže i ventilacije, a još više udobnosti pružaju zvučno izolirana stakla.

Na vanjskim površinama vidimo novi amblem »Antoine de Saint Exupéry« koji je ponosno pozicioniran na vratima, a ekskluzivni izgled ove kolekcije upotpunjuju i inovativni središnji ukrasni poklopci točkova u Vol de Nuit boji. Posebnost modela DS 7 E-TENSE 4×4 360 su 21-inčne felge NEW YORK.

2024_DS 7_ADSEx_0141@W.Bonbon

DS 7 ANTOINE DE SAINT EXUPÉRY će se nuditi s plug-in hibridnim motorima od 360, 300 i 225 konjskih snaga, kao i BlueHDi 130 dizel motorom.

Dostupne će biti četiri boje karoserije: posebna boja Vol de Nuit, Cristal Pearl, Perla Nera crna i Saphire plava.