Ko su najveći telekomi u regionu

0

Hrvatski portal “Media Daily”, specijalizovan za dešavanja u industrijama medija i telekomunikacija, objavio je svoju redovnu analizu poslovanja 20 najvećih operatera u regionu, a drugu godinu zaredom na prvom mjestu – i po prihodima i po dobiti – nalazi se kompanija Telekom Srbija.

– Telekom Srbija po prvi put ima prihode veće od jedne milijarde eura, tačnije 1.067.404.255 i caruje neugroženo od nikoga na vrhu naše top liste – naglašava se u tekstu, koji se odnosi na poslovanje kompanija u prethodnoj godini, prenosi Blic.

Ovo su podaci o prihodima samo za Srbiju, kada se gleda poslovanje cijele Telekom Srbija Grupe u regionu brojevi su još značajno veći.

Telekom Srbija je na poziciji lidera u regionu prije dvije godine pretekao kompaniju Hrvatski telekom, u vlasništvu Deutsche Telecoma. Popularni HT je po prihodima zadržao drugo mjesto, dok je na trećem Telekom Slovenija, mada je ovaj državni operater, kako upozorava “Media Daily”, u ozbiljnoj poslovnoj krizi.

Četvrti po prihodima je Yettel, slijede A1 Hrvatska, A1 Srbija, Telemah u Sloveniji i BH Telecom koji je na osmom mjestu. Na devetom mjestu je SBB sa prihodima koji su 259 miliona eura, što je pad za jednu poziciju u odnosu na 2021. godinu.

Nakon SBB-a slijedi MTEL, operater u Bosni i Hercegovini iz sastava Telekom Srbija Grupe.

Kada sa prihoda pređemo na dobit koju su operateri ostvarili u 2022, srbijanska kompanija je također ubjedljivo prva.

Telekom Srbija je napravio poslovnu dobit od 113,5 miliona eura, što je za 21,5 miliona više u odnosu na drugoplasirani HT, za 41 milion eura više od trećeg Yettela itd.