Ko su i koliko su “teški” najbogatiji Slovenci?

0

Ukupna vrijednost imovine sto najbogatijih Slovenaca iznosi 5,7 milijardi eura i veća je za 10 posto nego lani, prema procjeni revije “Menager” koja pred kraj svake godine objavljuje koliko su po vrijednosti svojih kompanija i stanju na računu “teški” domaći bogataši.

Peti put uzastopno titulu najbogatijih osvojili su supružnici Iza i Samo Login, čija se imovina stečena u hi-tech industriji cijeni na 689 miliona eura.

Kao osnivači  i većinski vlasnici kompanije za razvoj mobilnih aplikacija Outfit7 (čija je najpoznatija igra The Talking Tom), lani su dobili najveći udio od ukupno milijardu dolara, za koliko je kompanija prodata azijskom konzorcijumu.

Drugi na listi najbogatijih u Sloveniji je osnivač i većinski vlasnik preduzeća “Studio moderna” Sandi Češko s 334 miliona eura, poznat po madracima Dormeo i  drugim produktima koji se plasiraju teleprodajom, a na trećem Marko Pistotnik, još jedan od bivših vlasnika “Outfita7”, čija se imovina procjenjuje na 210 miliona eura.

U ukupnoj vrijednosti imovine sto najbogatijih Slovenaca četvrtinu čine sredstva koja su dobili nakon što su prodata preduzeća u kojima su bili vlasnici ili suvlasnici.

Većina preduzetnika s liste najimućnijih svoje kompanije zbog boljeg poslovnog okruženja imaju u inostranstvu, na Kipru, u Holandiji ili Luksemburgu, pa i u Velikoj Britaniji, ali posluju i u Sloveniji, međutim rijetki su među važnijim poslodavcima.

Ali, ima i takvih, poput preduzetnika Joca Pečečnika čiju kompaniju “Interblocka” procjenjuju na 194 miliona eura ili Igor Akrapovič čija kompanija proizvodi vrhunske izduvne sisteme za automobilsku industriju i motocikle, ali oni nisu među prvom desetoricom na listi, kao ni Izet Rastoder koji je tek četrdeseti, a ima kompaniju za uvoz voća i poznat je kao “kralj banana” iako se u zadnje vrijeme bavi i trgovinom nekretninama, prenio je Index.