Ko su biznismeni koji preuzimaju Konzum i Mercator. Jedan od njih je Bosanac.

0

Firma Open Pass, koja stoji iza preuzimanja Fortenova grupe (bivšeg Agrokora), osnovana je u Malti, u maju 2020. godine, a jedini vlasnik te firme je kompanija Gain Alliance, također iz Malte. U vlasništvu je Pavla Vujnovca, koji ima većinski udio, te Damira Spudića i Josipa Jurčevića.

Firma Gain Alliance osnovana je istog dana kada i Open Pass, 11. maja 2020. godine, u Malti, a te dvije kompanije nalaze se na istoj adresi u gradu Sliemi.

Protiv firme Open Pass u Malti se od avgusta ove godine vodi sudski postupak po privatnoj tužbi koji je pokrenuo Mihail Mohovikov, opunomoćenik ruske firme SBK ART, registrirane u Rusiji, a koja se nalazi pod sankcijama. Naime, preko firme SBK ART ruska Sberbank drži 42,5 posto vlasništva u Fortenova grupi.

Tužba u kojoj se spominju Vujnovac, Spudić, Jurčević te čelnik Fortenove Fabris Peruško pokrenuta je u Malti, i to za zloupotrebu položaja te iznudu s krajnjim ciljem preuzimanja Fortenova grupe i teška je, kako piše Malta Today, 40 miliona eura.

No, krenimo redom.

U popodnevnim satima Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je kako je dogovor s firmom Open Pass ključna prekretnica za stvaranje nove vlasničke strukture u kojoj neće biti sankcioniranih dioničara. Peruško je najavio da će ti dioničari biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom.

U vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, SKB ART, odnosno Sberbank, drži 42,5 posto, Open Pass Limited ima 28,19 posto, VTB Europa 7,39 posto, dok manjinski vlasnici drže 21,9 posto.

Open Pass danas je pristao osigurati ukupan iznos transakcije za izbacivanje ruskih udjela pod sankcijama, a tom transakcijom omogućit će se i konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, piše Index.hr.

Firma Open Pass, koju je Peruško danas predstavio kao spasitelja Fortenova grupe, registrirana je u Malti te je u većinskom vlasništvu firme Gain Alliance. Pavao Vujnovac drži 70 posto, Josip Jurčević 20 posto, a Damir Spudić 10 posto.

Vujnovcu je trebalo manje od 15 godina da postane najveći

Pavao Vujnovac trenutno je najmoćniji poduzetnik u Hrvatskoj, njegove firme su ključne u hrvatskoj energetici, a odnedavno proširio je svoje poslovanje i utjecaj na niz drugih područja, od trgovine i prometa do hotelijerstva.

Prema službenoj biografiji, Vujnovac se, nakon diplome na osječkom Ekonomskom fakultetu, 2006. godine na konkursu zaposlio u Prvom plinarskom društvu. U to vrijeme, PPD je bio mali regionalni distributer plina u vlasništvu njemačkog E.Ona.

Vujnovac ubrzo preuzima firmu koja je u to vrijeme imala velike dugove, a nakon što je 2012. godine PPD postao lokalni partner moćnom ruskom Gazpromu, krenuo je uzlet te kompanije, a tako i Pavla Vujnovca.

Preko holding kompanije Energia naturalis Vujnovac upravlja s dvadesetak firmi s različitim portfeljima – od nabave i veleprodaje plina do logistike, željezničkog kargo prijevoza, otkupa i prerade voća i povrća.

Vujnovac je danas utjecajan u nizu hrvatskih kompanija, a od formiranja Fortenova grupe 2019. godine sve se češće spominje u kontekstu trgovine. Vujnovcu je trebalo manje od 15 godina da od prvog zaposlenja dođe do titule najmoćnijeg poduzetnika u Hrvatskoj.

Kada se spominje Vujnovac, neizostavno je ime Josipa Jurčevića, njegovog dugogodišnjeg poslovnog partnera i glavnog “operativca”. Vujnovac i Jurčević sarađuju u brojnim firmama, tako da “posao na Malti” nije iznenađenje. Jurčević, rodom iz Tomislavgrada, bio je dugo godina visoko rangiran u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, a navodno je pripadao struji koju su vodili Tomislav Karamarko i Milijan Vaso Brkić.

Ukupno je deset godina bio zamjenik ravnatelja SOA-e, a tu državnu službu napustio je zadnjeg dana 2012. godine te odmah postao direktor firme Luka Ploče energija. Nakon tog zaposlenja postao je neiscrpan ulagač, odnosno poduzetnik i hotelijer koji stoji iza izgradnje niza vila, hotela i ostalih smještajnih objekata. Danas je jedan od najimućnijih Hrvata.

– U Hrvatskoj još samo ministar financija upravlja većim iznosom od Damira Spudića – na taj način specijalizirani mediji predstavljaju Damira Spudića, finansijskog direktora i člana niza uprava u firmama koje posjeduje ili kontrolira Vujnovac. Ako je Jurčević glavni operativac, Spudić je osoba od najvećeg povjerenja Pavla Vujnovca.

Spudić je karijeru počeo 2005. godine kao finansijski savjetnik u tadašnjoj Hypo banci, tri godine kasnije bio je voditelj poslovnice, a 2010. godine regionalni voditelj prodaje za Slavoniju. Kako je jedan od klijenata te banke bio PPD, Spudić je upoznao Vujnovca te prešao u tu firmu još 2012. godine, kada počinje uzlet PPD-a i samog Vujnovca.