Ko je žena od koje drhte američki milijarderi?

0

Milijarder Bill Gates ušao je u javnu „raspravu“ preko društvenih mreža sa potencijalnom predsjedničkom kandidatkinjom Elizabeth Warren oko njenog prijedloga o oporezivanju bogatih, koji je uznemirio mnoge imućne Amerikance.

“Platio sam više od 10 milijardi dolara poreza”, rekao je Gates na jednoj konferenciji New York Timesa. „Ako moram da platim i 20 milijardi – u redu je. Ali, ako kažete da bi trebalo da platim 100 milijardi, onda moram da izračunam šta meni ostaje“.

U ogovoru jednom od najbogatijih ljudi na svijetu, Warren je poručila da je Gates napravio grešku u računici koliko bi morao da se „ispruži“ pod njenim prijedlogom oporezivanja bogataša.

„Bill Gates, ukoliko budemo u prilici da se sretnemo, bit će mi zadovoljstvo da Vam objasnim koliko biste morali da platite poreza na bogatstvo“, poručila je Warren preko Twittera i dodala: „Obećavam da iznos nije 100 milijardi dolara!“

Plan „težak“ 2,7 biliona dolara

Njen plan, između ostalog, podrazumijeva uvođenje novog godišnjeg poreza od dva posto na svaki dolar domaćinstva koje posjeduje više od 50 miliona dolara, koji bi se uvećao na šest procenata za domaćinstva čije bogatstvo premašuje milijardu dolara, kao i novi porez od 7 posto za korporacije koje zarađuju više od 100 miliona.

Procjenjuje se da bi se u narednih 10 godina takvim oporezivanjem dobilo 2,75 biliona (odnosno hiljada milijardi) dolara, od čega bi se dio uložio u programe obučavanja Amerikanaca za nova radna mjesta.

Elizabeth Warren

Warren takođe želi da razbije velike tehnološke kompanije, kao što su Google i Facebook (za koje mnogi smatraju das u postale prevelike i premoćne), da obaveže korporacije da služe javnom interesu umjesto da jure profit, da se radnicima dozvoli da biraju 40% članova upravnih odbora kompanija…

Gates je odgovorio na tvit predsjedničke kandidatkinje, pohvalivši njenu „posvećenost rješavanju problema nejednakosti između bogatstva i siromaštva“, kao i „veoma zanimljivoj konverzaciji o jednom od globalno najtežih problema današnjice“, prenosi Bankar.me.

Milijarder je upozorio da bi, iako se zalaže za superprogresivni sistem oporezivanja, visoko oporezivanje dovelo u rizik raspodjelu kapitala i inovativnost.

Međutim, pojedine Gatesove „kolege“ nisu tako šaljivo raspoložene i oštro kritikuju prijedlog o oporezivanju bogatstva.

„Zlostavljanje“ milijardera

Izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon prokomentarisao je da Elizabeth Warren koristi vrlo teške riječi, koje bi neki okarakterisali kao „omalovažavanje uspješnih ljudi“.

I milijardera Leona Coopermana je, takođe, uznemirio ovaj poreski prijedlog, a u jednoj svojoj kritici je otišao i korak dalje.

„Zlostavljanje milijardera, po meni, nema smisla. Svijet je značajno bolje mjesto zahvaljujući Billu Gatesu, Michaelu Bloombergu, Davidu Rubinsteinu, Bernieu Marcusu…“, rekao je Cooperman ranije za CNBC, navodi Bankar.me.