Ko je mladi bh. biznismen koji je uspio “provući” cijeli brod kroz Suecki kanal

0

U domaćim medijima ovih dana je objavljena informacija da je kompanija iz Viteza uspjela “provući cijeli brod s čelikom kroz Suecki kanal, dok mnogi nisu mogli ni kontejner”.

Kako se navodi u objavi kompanije, poslovna grupa “Tadex” iz Viteza uspjela je s tim u vezi da efikasno prevaziđe sve logističke prepreke u Sueckom kanalu, dok su mnoge konkurentske kompanije bile primorane da čekaju na prolazak svojih kontejnera. Roba je bila namenjena kupcu iz BiH.

– Naš tim je radio danonoćno kako bi osigurao da naša roba sigurno i brzo stigne na odredište, a ovo je dokaz da je upornost i prilagodljivost ključna u ovakvim vremenima – saopštila je Tadex grupa.

Čelik je stigao iz Kine i predstavlja vitalni resurs za brojne industrijske projekte, a njegov dolazak u planiranom roku omogućiće naručiocu nastavak rada bez zastoja.

Inače, osnivač Tadex grupacije je mladi bh. poduzetnik Tadija Šarić, čiji je poslovni i životni put veoma zanimljiv, piše BiznisInfo.ba.

Šarić je 2014. godine, kao 24-godišnji mladić, otputovao u Kinu sa željom da, kako je ispričao, bude najbolja verzija sebe.

Radeći u FIS-u, kao komercijalista, pa potom kao brand manager, dobio sam priliku za svoj prvi odlazak u Kinu, gdje sam brzo uvidio ogroman potencijal koji ova zemlja nudi. Iako sam i tada bio još relativno mlad čovjek, bio sam siguran da mogu postići poslovni uspjeh, mada su mnogi iz mog okruženja bili skeptični, te smatrali da su moje zamisli čista mladalačka deluzija – ispričao je jednom prilikom svoju priču Šarić.

Kasnije je uvidio da su njegovi instikti bili na dobrom tragu. Doseliviši se u Kinu, 2014. godine počeo je da taba vlastiti “Put svile”. Tadex grupaciju osnovao je iste godine.

Tadex grupacija danas je usmjerena na uspostavljanje globalne komercijalne i logističke mreže kojoj je cilj da sigurno, učinkovito i u kratkom vremenu odgovori na potrebe klijenata u sferi nabavke, prodaje te isporuke proizvoda i usluga na međunarodnim tržištima.

– Danas sam ponosan na sav pređeni put koji je iza mene, te sam nestrpljiv zbog onoga što dolazi. Veoma sam sretan što sam u prilici da prikupljeno znanje i stečene konekcije prenesem i podijelim sa novim i mladim poduzetnicima, sa onima koji svoj put tek grade – naveo je drugom prilikom Šarić.

Kasnije je kompanija otvorila urede u Hong Kongu, Yiwu, Budimpešti, Vitezu, te svoj prvi predstavnički ured u SAD-u, u gradu Delawareu.

Kohezija između evropskih menadžera i najboljih kineskih studenata rezultirala je ying-yang odnosnom, između kompanije i klijenata.

– U našoj grupaciji su uposleni stručnjaci iz različitih oblasti koji uspješno balansiraju između istoka i zapada, te koji dobro poznaju i istočnjački i zapadnjački mentalitet, zbog čega se uspješno premošćuju barijere u poslovnoj komunikaciji – naveo je Šarić.

Jednom prilikom je kazao da je saradnja s kineskim partnerima ključna je za uspjeh kompanije.

– Tadex Grupacija djeluje kao most između bh. firmi i kineskih tržišta. Naš tim stručnjaka uspostavlja i jača veze između poslovnih zajednica, olakšavajući tako trgovinske tokove i omogućujući razmjenu proizvoda i usluga – naglasio je.

On je također naglasio da je Vitez njegov i da će uvijek to biti.

– Ovdje sam odrastao, ovdje sam formirao svoje vrijednosti i izgradio svoj poslovni put. Živjeti u Vitezu znači biti okružen ljubaznim ljudima, divnom prirodom i zajednicom koja podržava. Tadex Grupacija je ponosna da ima korijene u ovom predivnom gradu, i mi se osjećamo obveznima doprinijeti lokalnoj zajednici koliko god možemo – naveo je u jednom razgovoru.

Također je govorio o ciljevima u godinama koje dolaze.

– Moji osobni ciljevi usko su povezani s rastom Tadex Grupacije i doprinosom zajednici. Želim vidjeti da naša firma postane sinonim za uspješnu trgovinu između Kine i Bosne i Hercegovine. Također, želim nastaviti podržavati lokalne inicijative i doprinositi razvoju Viteza – zaključio je uspješni mladi poduzetnik.