Ko je gradonačelnik grada u kojem je svako dijete potencijalni milioner?

0

Generacija Z: “To je gradonačelnik koji je TikTok transformaciju prenio na stvarni život, preraspodjeljujući resurse da svi imaju šansu za (viralni) uspjeh”

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ

Dok smo tragali za intervjuom s dr. Beganom Muhićem, živiničkim gradonačelnikom, zadesila nas je neobičnost koja bi mogla zadiviti čak i fiziku: činilo se da je čovjek bio prisutan na više mjesta istovremeno! Dok ga mediji prikazuju na Samitu o zelenoj energiji u Neumu, on se javlja iz studija TV Hayat u Sarajevu, da bi večer završio dodjeljujući donacije NVO-ima u Živinicama.

– Cijenim BiznisInfo kao vodeći poslovni portal u BiH i moram se dobro pripremiti za vas. Upravo mi je stigao Elvir Bucalo s BHRT-a sa svojom već kultnom emisijom „Moja zemlja“, a to sam već ranije zakucao u kalendar i ne mogu otkazati”, pravdao se za ovaj medij „rasprodani“ – gradonačelnik Živinica Began Muhić.

Tako nam ostaje samo da skupimo utiske na temelju poslovnih vijesti koje, kad su Živinice u pitanju, uvijek zauzimaju prime time poziciju.

Stvarno, Began Muhić  – Who are you?

Cinici su mu se na početku rugali da je “slučajni gradonačelnik” i da je  funkciju zapravo naslijedio. Svoju zlobu su opravdavali time što je Began Muhić došao na funkciju nakon naprasne smrti prethodnog gradonačelnika, mada su tada održani vanredni izbori na kojima je Muhić pobijedio. Na funkciji je, naime, tek nešto više od godinu dana, a već je napravio senzaciju.

Doktor Began Muhić, čija se stolica u gradskoj upravi Živinica, eto, činila rezerviranom samo za nesrećne slučajnosti (poput iznenadne smrti njegovog prethodnika), zapravo je zgrabio kormilo grada sa namjerom da dotadašnji kurs prebaci na turbo pogon. Samo godinu dana kasnije, svi su prisiljeni priznati – njegov dolazak na mjesto gradonačelnika nije bio nimalo slučajan.

Jer, Muhić nije samo uskočio u prazninu. On je svojim pragmatičnim odlukama privukao pozornost daleko van granica Živinica i BiH. Prije nekoliko dana, u Živinice je sletjelo 17 njemačkih bogataša, i to ni manje ni više nego u privatnim sportskim avionima. Ni to nije slučajno: vjerovatno su došli tragom nedavno objavljene vijesti da u ovom gradu obitava čak 150 milionera, što je bila regionalna vijest dana (BiznisInfo).

Njemački biznismeni su došli vidjeti ovo čudo bosanske privrede i, ko zna, možda i uložiti koji euro u ovo prosperitetno tlo. Kad čujete da milioneri dolaze provjeriti vaš grad, znate da ste na karti svijeta – i to ne bilo gdje, nego na samom vrhu!

Građani Živinica troše 122 miliona mjesečno!

U naizgled mirnom maršu manjih gradova ka ekonomskom vrhu, Živinice iznenađuju svojom pojavom među gigantima. Dok Široki Brijeg s prometom od 144,9 miliona KM i Tešanj sa 198,1 miliona KM dominiraju scenom, Živinice ne zaostaju mnogo s impresivnih 122,6 miliona KM mjesečnog prometa.

Ovaj grad, iako brojčano manji, prkosi statistikama, ne samo da održava korake s većim sredinama, već i izaziva uvažene ekonomske stručnjake da preispitaju tradicionalne mjere uspjeha.

Zanimljivo je kako Živinice, uprkos manjem broju stanovnika, ne samo da se nose s većim gradovima, već bilježe i rast broja zaposlenih, što je za 270 više u odnosu na prethodnu godinu. Usporedba s Lukavcem, koja drži deseto mjesto sa 129,5 miliona KM potrošnje, pokazuje da veličina populacije nije jedini indikator ekonomske vitalnosti. Činjenica da Živinice drže korak sa ovim gradovima, potvrđuje njihovu sposobnost da generiraju ekonomski rast koji nadmašuje očekivanja.

Ovaj uspjeh Živinica svjedoči o snazi ​​lokalne privrede koje, uprkos manjem broju stanovnika, uspijeva iskoristiti svoje resurse, promovirati razvoj i tako poticati sve veću ekonomsku aktivnost i standard.

Pritom se ne oslanjaju samo na broj stanovnika, već na strateško upravljanje, investicije i inovacije koje privlače i zadržavaju kapital unutar svojih granica.

Popularan u Briselu

Živinice su se u 2023. godini pohvalile s pozitivnom stopom nataliteta i povećanjem broja stanovnika za 240, znakom da njihova privlačnost ne jenjava. Štaviše, grad je u 2024. postao primjer ekonomskog procvata s impozantnih 100 miliona investicija, koje treba da unaprijede lokalnu infrastrukturu i ekonomsku sliku. Od toga je 18 miliona iz gradskog budžeta, a 82 miliona investiraju same kompanije, među kojima je rekorder tvrtka “Disk”.

Kako bi podržale inovativni duh i poduzetničku inicijativu, vlasti su uložile 250 hiljada

konveribilnih maraka u startupe, dok je za nevladine organizacije i sportske aktivnosti izdvojeno 1,6 miliona KM. Živinice su se također nametnule kao lideri energetske tranzicije na zapadnom Balkanu, često prisutni u Briselu gdje diskutiraju strategije o pravednoj (i zelenoj) tranziciji, s ciljem da do 2026. godine, kada EU postavlja rok, budu u potpunosti spremni. Zbog toga su u fazi izgradnje dvije velike solarne elektrane za koje se očekuje da će zadovoljiti više od 70% energetskih potreba privrede i domaćinstava.

EU poklanja Živinicama 20 miliona eura?

I ne samo to. Zahvaljujući vrlo izvjesnoj i izdašnoj donaciji od 20 miliona eura iz EU, grad razvija modernu kanalizacionu mrežu. Ova impozantna donacija, koju su, dakle, Živinice osigurale iz fondova Evropske unije, nije stigla preko noći. To je rezultat intenzivnih kontakata i stalne komunikacije sa Briselom, gdje su predstavnici Živinica uspješno artikulirali potrebe i kapacitete grada za realizaciju projekta modernizacije kanalizacione mreže.

Čak i za metropolu kao što je Sarajevo, 20 miliona eura predstavlja značajan kapital, što dodatno ističe uspjeh Živinica u privlačenju sredstava.

Važno je naglasiti da su ova sredstva nepovratna, što znači da grad nije opterećen povratkom novca, kao što bi to bio slučaj s kreditom. Ovo omogućava da se sredstva koriste direktno u realizaciju projekata bez dodatnog finansijskog pritiska na budžet grada. Ovakva vrsta finansiranja pokazuje kako Živinice ne samo da planiraju budućnost već i aktivno rade na njenom ostvarenju, čineći značajne korake ka poboljšanju života svojih građana i infrastrukturnom razvoju.

(Živinički projekat, mada još uvijek nije potpisan, jedina je aplikacija koja je u sjedištu EU prihvaćena iz naše zemlje.)

Ni tu nije kraj.

Interes Evropske komisije i Vlade Republike Češke za finansiranje projekta daljinskog grijanja otvara vrata istraživanju geotermalnih područja, dodatno potvrđujući ekološku predanost Živinica. Grad također posjeduje i modernu eko deponiju, što ga čini jednim od rijetkih gradova s takvim kapacitetima.

Began Muhić – gradski menadžer

U moru lokalnih vlastodržaca koji gledaju samo kako da mjesec završe s većim automobilom, dr. Began Muhić definitivno je izuzetak koji potvrđuje pravilo. Njegove Živinice, grad sa preko 150 milionera, nije samo priča o brojkama i finansijskim izvještajima, već o pronicljivosti jednog čovjeka da upotrijebi svaku priliku koja mu je na raspolaganju – od poljoprivrednog znanja do diplomacije.

Ovaj gradonačelnik, diplomirani inženjer poljoprivrede, potom magistar i, konačno, doktor nauka iz poljoprivredne ekonomike, nije običan birokrata. Njegove diplomatske avanture od Turske do Njemačke (bio je bh. konzul) ne samo da su mu proširile vidike, već su Živinicama donijele svježe ideje koje se tiču zelene energije i ekološki osviještenog razvoja​​.

Pod njegovim vodstvom, Živinice su uskočile na zeleni bandwagon prije nego što je to postalo mainstream. Kao što smo vidjeli, s fotonaponskim elektranama na vidiku, grad se sprema da svoje sive industrijske zone pretvori u zelene oaze proizvodnje čiste energije. Zamislite samo, 70 posto energije koja se troši u gradu će biti zelena – to je kao da ste u Norveškoj, a ne u BiH!

I ne samo to, Muhić je prvi među jednakima koji je shvatio da se politika može koristiti za dobro. Njegova administracija pumpa život u poslovne zone koje su skoro popunjene, zahvaljujući njegovoj inicijativi. To nije samo podizanje industrijskih kapaciteta; to je buđenje ekonomskog diva.

Kao Robin Hood. Stvarno?

Ali on ne staje na tome. Živinice ne samo da se razvijaju ekonomski, već i socijalno.

Stipendiranje studenata, potpora nevladinim organizacijama, sportskim klubovima, i start-up projektima nije samo ulaganje u sadašnjost, već i osiguranje bolje budućnosti za sve Živiničane.

Dok se, dakle, drugi lokalni lideri možda fokusiraju na trenutne političke poene, Began Muhić igra dugu igru. On gradi grad u kojem svaki građanin ima potencijal postati milioner, ne samo kroz novac, već kroz kvalitetu života. Konačno, ovdje je svaki građanin zdravstveno osiguran, bez obzira na to da li je zaposlen ili ne.

– To je gradonačelnik koji je TikTok transformaciju prenio na stvarni život, preraspodjeljujući resurse tako da svi imaju šansu za (viralni) uspjeh – opis je Begana Muhića jezikom Z generacije. Koja je stranka, pitanje je sad!

Ko bi rekao da SDA može imati ovakvog gradonačelnika! Vjerovatno su i sami šokirani što su u svojim redovima imali asa sakrivenog u rukavu, koji ne samo da igra po pravilima, već ih piše nanovo. Ironija je što su mnogi skeptici unaprijed otpisali Muhića kao još jednog u nizu političara od kalupa. On se, međutim, razmahao poput pravog mađioničara koji iz šešira vadi ne samo zeca, već cijeli zoo vrt, dok mu rukavi kriju asove spremne za svaku igru. U političkom pokeru, Muhić ne blefira, već igra otvoreno sa četiri asa – svojim pomoćnicima i savjetnicima.

Prvi u nizu je super lukavi Jasmin Omerbegović, bivši direktor Zatvora u Tuzli – čovjek čija obavještajna spretnost čuva leđa Gradonačelniku od političkih udaraca ispod pojasa. Alija Nurkić, stručnjak za zelenu energiju, pravi je adut za Živinice, čiji su ekološki projekti uz njegovu pomoć postali zvijezda vodilja za cijelu regiju. Admir Aljić, savjetnik za privredu i razvojne projekte – pouzdan kao sat, radi iza scene, gdje svojom nepokolebljivom posvećenošću osigurava da gradski projekti teku glatko, često zaboravljajući na vlastiti odmor.

Tu je, konačno, i Indira Džeko, finansijska kormilarka Grada, čije strateško planiranje osigurava da svaki Muhićev potez bude finansijski utemeljen.

Ova ekipa, vođena Muhićevom vizijom, ne samo da je preokrenula Živinice nabolje, već je učinila da svi skeptici progutaju svoje riječi sumnje. U gradu koji sada prosperira, jasno je da Muhić nije samo naslijedio funkciju; on ju je osvojio.

Budi kao Began Muhić!

Naš glavni junak konačno je čovjek koji je svojim radom uspio da postane politički hit proizvod.

Zato, ne gledajte koje je boje njegov politički dres, već koliko je golova dao za tim koji se zove Živinice; nije, naime, bitno u kojem timu igra –  bitno je kako igra. A Began Muhić igra kao da je finale svjetskog prvenstva svaki dan. Na kraju, nije li to prava mjera jednog lidera “raditi više, misliti šire, živjeti bolje” – to je filozofija živiničkog gradonačelnika.

Tešanj je na aparatima.

POSLjEDNjA VIJEST: Od naredne godine, Živinice će biti domaćin Prvog Aerofesta, inspiriranog čuvenim njemačkim Oktoberfestom.

– Ne radi se o običnom festivalu, već o aerofestu koji će trajati nekoliko dana, gdje ćemo, po uzoru na velike, privući stotine aviona – objasnio je za BiznisInfo gradonačelnik Muhić, dodajući da će pista biti pretvorena u pravu feštu pod šatorima

sa brojnim sadržajima. Ova vijest već je privukla pažnju specijaliziranih aero časopisa koji planiraju pisati o ovom događaju.

Ovaj ambiciozni plan, međutim, nije pao s neba. Efekat je to nedavne posjete 17 njemačkih bogataša koji su svojim privatnim sportskim avionima sletjeli u Živinice.

– Kao što vidite, njihova posjeta nije samo bila turistička; ona je otvorila vrata velikim mogućnostima. Kad su, naime, vidjeli što naš grad može ponuditi, nije trebalo puno da njihov interes preraste u konkretne planove – ponosno je dodao živinički gradonačelnik. Inspiriran ovim susretom, gradonačelnik je odlučio Živinice pretvoriti u centar avio-festivalskih zbivanja na Balkanu, stavljajući ovaj grad na međunarodnu kartu ne samo ekonomije, već i zabave i turizma.

Began Muhić još uvijek nema spomenik u Živinicama.