Ko je biznismen iz BiH koji je favorit za preuzimanje perjanica hrvatskog biznisa

0

Prije nekoliko dana smo izvijestili da je hrvatska Fortenova grupa počela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede.

Fortenova je bivši Agrokor, najveća poslovna grupacija u Hrvatskoj koju je sagradio Ivica Todorić, ali mu je kompanija oduzeta zbog ogromnih dugova. Okosnica agrobiznisa ovog konglomerata su Belje, Vupik i PIK Vinkovci. Ranije je grupa prodala segmet smrznute hrane (Ledo i Frikom). U okviru grupacije posluju i kompanije kao što su Konzum, Mercator, Sarajevski kiseljak, Jamnica itd.

Također smo izvijestili da je, uz Podravku, glavni favorit za ovu ogromnu akviziciju Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe. Pipunić se smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom, piše BiznisInfo.ba.

Ko je Marko Pipunić

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi. Prema podacima Poslovne Hrvatske, najveća firma Žito lani je imala gotovo 400 miliona eura prihoda i više od 19 miliona eura zarade.

Lakše bi bilo nabrojati šta Pipunić ne proizvodi nego čime se sve bavi. O njegovoj snazi dovoljno govori podatak da je trenutno vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane itd. u Hrvatskoj.

Pipunićeva grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji, a prošle godine je na velika vrata ušao u zdravstveni biznis.

Pipunića mediji vole nazivati „kraljem žita“, „kraljem pršuta“ ili „najmoćnijim Slavoncem“. Koliko je utjecajan, možda najbolje ilustrira zgoda otprije osam godina. Tada je Žito grupa velikom feštom u osječkom HNK-u slavila 25 godina postojanja. Proslavi je prisustvovao i sadašnji predsjednik države Zoran Milanović, a u tom trenutku premijer, koji je samo za tu priliku, ni manje ni više, helikopterom doletio iz Zagreba, pisao je ranije Tportal.

No Pipunić se uglavnom kloni medija i ne razbacuje se svojim bogatstvom. Za svoje radnike u centru Osijeka 2011. je otvorio wellness centar.

– Mogao sam kupiti Ferrari u kojem bih sam uživao, a ovako sam svojim radnicama poklonio centar u kojem će se moći osloboditi stresa i biti zadovoljniji – izjavio je tada.

U jednom od rijetkih intervjua za časopis Poduzetnik u martu 2015. objasnio je zašto izbjegava novinare.

– Nažalost, izgradili smo društvo u kojem se uspjeh susjeda gleda sa zavišću i negativnom konotacijom jer je sigurno sve to ukrao. Ne želim da novinari mojoj djeci stvaraju krivu sliku o meni, da je tata neki tajkun i slično, da je veći i sposobniji od drugih, a tata je samo čovjek koji želi biti uspješan u svom poslu – rekao je Pipunić.

Svoj poslovni put započeo u rodnoj Modriči

Svoj prvi značajniji kapital, barem prema njegovoj priči, stekao je još prije rata. Tada je živio u rodnoj Modriči u Bosanskoj Posavini. Kratko vrijeme radio je kao referent prodaje rezervnih dijelova, a onda je 1990. s puncem otvorio privatnu firmu koja se bavila trgovinom.

– U dvije godine napravili smo ogroman skok jer smo od minimalne plaće zarađivali ogroman novac. Tada je to bio neki drugi model, zatvoreno i kontrolirano tržište, bez tržišne ekonomije, što bi značilo „snađi se“ . ispričao je Pipunić za časopis Poduzetnik.

S porodicom je 1992. izbjegao u Osijek. Iste godine osnovao je Žito, firmu koja se bavila trgovinom ratarskim kulturama i repromaterijalom potrebnim za ratarsku proizvodnju.

Od tada je biznis samo rastao. Sa svim bivšim poljoprivrednim kombinatima, onima koji su sad u njegovom vlasništvu – Osijek, Valpovo i Orahovica – Pipunić je trgovao. Kad su došli u probleme, pomagao im je novčanim ili robnim pozajmicama. Zbog toga je prilikom privatizacije bio u povoljnijem položaju od konkurenata. Gotovo sve firme kupio je ili iz stečaja ili u predstečaju.

Prije tri godine Pipunić je održao predavanje studentima osječkog Fakulteta agrobiotehničkih nauka. Prvi milion sada bivših njemačkih maraka, rekao je, zaradio je s 29 godina.

– Novac je vrag. Akumulaciju ne trebaš trošiti na hedonizam, nego na loše godine – istaknuo je tad.

– Često sam se pitao kako to da sam baš ja uspio u poslu, a uzimajući u obzir to da sam vjernik, znam reći da mi je talent došao od boga i da me ta sila usmjerava u pravom smjeru. Kada bismo sve spustili na pragmatični život, rekao bih da je to intuicija i da svi mi imamo određene talente u sebi koji su nam predodređeni prema datumima rođenja i prema genetici – rekao je za časopis Poduzetnik.

Godine 2016. proglašen je za poduzetnika godine u Hrvatskoj.

Ulazak u zdravstveni sektor

Prošle godine završena su dva velika projekata Žito grupe, ukupne vrijednosti 46 miliona eura – specijalna bolnica i hotel u Čepinu u Slavoniji. Pipunić je time ušao u zdravstveni biznis na velika vrata.

Privatna specijalna bolnica na 6.500 kvadratnih metara je internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih djelatnosti.

Hotel smještajnog kapaciteta od 61 jedinice, 4 zvjezdice, posebno je prepoznatljiv po wellness prostoru veličine 1.500 četvornih metara.

Pipunić je svoj motiv za ulazak u zdravstveni biznis objasnio željom da iza sebe ostavi nešto trajnije.

– U jednoj sam knjizi pročitao da ono što napraviš za sebe umire s tobom, a ono što napraviš za druge ostaje barem nešto malo duže živjeti iza tebe. Tako smo profesor Ninković i ja odlučili udružiti njegovo znanje i moj kapital da nešto ostane iza nas. Jer kapital će se ovako ili onako vjerovatno rasuti, a znanje, ako ga ne preneseš drugima, odlazi s tobom – izjavio je Pipunić ranije za Jutarnji list.

Obilne političke donacije

Pipunić je svoj poduzetnički mir kupovao izdašnim donacijama. Za vrijeme vladavine Ive Sanadera donirao je HDZ-u, a dolaskom Kukuriku koalicije na vlast okrenuo se HNS-u, stranci koja je pod svoje uzela privredni resor. U 2013. donirao im je čak 400.000 kuna, i to baš u godini u kojoj je preuzeo uljaru Čepin.

Najveća kontroverza oko njega nastala je kad mu je nepoznat neko u februaru 2008. bacio dvije bombe u dvorište porodična kuće u centru Osijeka. Motiv, izvršitelj i naručitelj ostali su nepoznati i danas.

Godine 2016. Pipunić je proglašen osobom godine u BiH.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu