Bosanac, najbogatiji Srbijanac i Mađar u utrci za preuzimanje “bisera” hrvatske privrede

0

Slanjem poziva na adrese više mogućih kupaca – kako smo već objavili – Fortenova grupa počela je proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivrede.

Fortenova je bivši Agrokor koji je sagradio Ivica Todorić, ali mu je kompanija oduzeta zbog ogromnih dugova. Okosnica agrobiznisa ovog konglomerata su Belje, Vupik i PIK Vinkovci, podsjeća BiznisInfo.ba. Ranije je grupa prodala segmet smrznute hrane (Ledo i Frikom). U okviru grupacije posluju i kompanije kao što su Konzum, Mercator, Sarajevski kiseljak, Jamnica itd.

– Neobvezujuće ponude Fortenova očekuje krajem prvog tromjesečja. Nastavak procesa bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj – kažu u Fortenovi.

Kao najizgledniji kupac firmi Belje, Pik Vinkovci i Vupik Vukovar već duže se spominje koprivnička Podravka. No, ne samo ona: za preuzimanje je izuzetno zagrijan i mađarski poduzetnik blizak Viktoru Orbanu koji je već kupio firmu Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka.

Rabo je tako ušao u sastav velike grupacije Meszaros iza koje stoji Lorinc Meszaros, glavni sponzor i mecena NK Osijeka, ali i omiljeni Orbanov poduzetnik. Mađarski biznismen, prema informacijama Danica.hr, već naveliko lobira za taj posao.

Fortenovin poljoprivredni biznis, tvrdi dobro upućen izvor ovog portala, žele preuzeti i arapski investitori koje reprezentira Saif Alketbi, čovjek koji već mjesecima vodi pravnu bitku za preuzimanje cijele Fortenove jer tvrdi kako je otkupio većinski udjel od ruskog Sberbanka.

Konačno, tu je i vlasnik moćnog srbijanskog Delta holdinga Miroslav Mišković i gazda osječkog Žita Marko Pipunić. Fortenova je navodno i Žitu poslala informativni obrazac s financijskim brojkama poljoprivrednih tvrtki te molbu da pošalju neobvezujuću ponudu.

Ko je Marko Pipunić

BiznisInfo.ba podsjeća da se Marko Pipunić smatra najmoćnijim čovjekom u Slavoniji. On je rođen u Bosni i Hercegovini gdje je živio sve do rata i gdje se i počeo baviti biznisom.

Svoj prvi značajniji kapital stekao je još prije rata. Tada je živio u rodnoj Modriči u Bosanskoj Posavini. Kratko vrijeme radio je kao referent prodaje rezervnih dijelova, a onda je 1990. s puncem otvorio privatnu firmu koja se bavila trgovinom. Iz BiH u Hrvatsku seli 1992. godine. Iste godine osnovao je firmu Žito. Od tada je biznis samo rastao.

Pipunića mediji vole nazivati “kraljem žita”, “kraljem pršuta” ili “najmoćnijim Slavoncem”. Prvi milion (tadašnjih njemačkih maraka) zaradio je s 29 godina. Godine 2016. proglašen je osobom godine u BiH.

Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih firmi. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 miliona eura, a ukupno zapošljavaju više od 2.500 ljudi.

Trenutno je vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi i stočne hrane. Grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

Najveće šanse imaju Podravka i Pipunić

Ključnu će riječ imati novi gazda Fortenove Pavao Vujnovac, ali i premijer Andrej Plenković jer te firme raspolažu s dosta državnog zemljišta u Slavoniji i Baranji. Odluka o nastavku pregovora s najozbiljnijim ponuditeljima past će usred pretkampanje za parlamentarne izbore koji bi trebali biti u proljeće.

Kako je preuzimanje Belja, Pika i Vupika za Vladu RH, prije svega, politička, a tek onda poslovna odluka, lako je pretpostaviti da mađarski, arapski i srbijanski investitori nemaju previše šanse. Pitanje je jesu li i dobili poziv da se jave. U tom slučaju ostaje samo Podravka i, možda, Pipunić.

Prema neslužbenim procjenama, Fortenovin agrar mogao bi vrijediti oko 400 miliona eura, od čega na Belje otpada 300-tinjak miliona. Ukupni prihodi Belja, Pika i Vupika iznosili su predlani oko 340 miliona eura, a ukupna neto dobit 20 miliona eura. Tri firme zapošljavale su oko 2.300 radnika.

Belje je ostvarilo 236 miliona eura prihoda i 15 miliona eura dobiti, što je čak 380 posto više nego godinu ranije. U Belju pritom radi oko 1.600 ljudi. Industrijska proizvodnja Belja (kulen, slanina, sir, ABC sirni namazi) ostvarila je pritom oko 52 miliona eura prodaje uz rast od 26 posto.

U ratarstvu je prodajni rezultat blizu 70 miliona eura (8,5 posto više), a stočarstvu 80 miliona eura (27 posto više). No, poslovne brojke otkrivaju kako su prihodi rasli zbog viših cijena, a ne volumena prodaje.

Vupik je tijekom 2022. godine ostvario oko 53 miliona eura prihoda uz dobit od 2,8 miliona eura te ima oko 350 zaposlenih. Vinkovački Pik imao je promet od 49 miliona eura uz profit od 2,6 miliona eura. Sve to postigao je s 360 radnika.

Portfeljem vinkovačkog Pika dominiraju žitarice i uljarice, a bave se i uzgojem graška, graha, kukuruza šećerca, luka i drugog povrća. Vupik je također poznat po proizvodnji žitarica i uljarica, a tu su i mrkva, luk i grašak.