Ko danas upravlja Red Bullom: Dvije porodice, dva kontinenta i milijarde dolara

0

Red Bull je jedan od najpoznatijih svjetskih brendova bezalkoholnih energetskih pića i lider na tržištu u ovom segmentu sa 25 posto udjela na globalnom nivou.

Iako su tačni detalji o tome kako sve Red Bull zarađuje novac nepoznati, on ima ogromnu dominaciju na tržištu energetskih pića koja je prvenstveno pridonijela prihodima porodice Yoovidhya sa Tajlanda i austrijskog suosnivača, pokojnog Dietricha Mateschitza.

Uprkos tome što su većinski vlasnici brenda, porodica Yoovidhya nije uključena u svakodnevno vođenje Red Bulla. Mateschitz je bio glavni izvršni direktor (CEO) Red Bulla do svoje smrti u oktobru 2022.

Naslijedio ga je upravni odbor koji su predvodila tri glavna šefa – Franz Watzlawick (CEO za poslovanje s pićima), Oliver Mintzlaff (CEO za korporativne projekte i investicije ) i Alexander Kirchmayr (glavni financijski direktor).

Njegov vlasnički udio naslijedio je njegov sin Mark Mateschitz koji je postao najbogatiji milenijalac u Evropi. Ovaj 30-godišnjak naslijedio je 49 posto udjela u kompaniji i stekao bogatstvo od 15,7 milijardi dolara.

No, on nije preuzeo upravljanje kompanijom već je to prepušteno, kako rekosmo, stručnom timu.

Kako je nastao Red Bull?

Porijeklo firme seže u 1976. godinu na Tajlandu. Chaleo Yoovidhya, koji je osnovao firmu T.C. Pharma (TCP), tada je počeo prodavati sirupasto energetsko piće bogato kofeinom pod imenom Krating Daeng. Dok “Daeng” znači crveno na tajlandskom, “Krateg” je tajlandski naziv za gaur, vrstu bizona koja se nalazi na indijskom potkontinentu. Nakon lansiranja, piće je postalo vrlo popularno među radničkom klasom u Tajlandu.

Dietrich Mateschitz isprobao je Krating Daeng na marketinškom putovanju u zemlju i otkrio da je izliječio njegov jet lag. Prepoznavši potencijal pića u zapadnom svijetu, Mateschitz se zatim obratio Yoovidhyi za dopuštenje da stvori gaziranu verziju pića i proširi proizvod na globalnom niovu osnivanjem posebne firme u Austriji. Yoovidhya se složio i tako je 1984. rođen Red Bull GmbH. Piće je službeno lansirano 1. aprila 1987.

Red Bull je 2022. godine prodao više od 11 milijardi limenki energetskog pića širom svijeta i ostvario prihod od preko 10 milijardi dolara. Osim prodaje pića, kompanija ima i druge biznise, uključujući nekoliko sportskih timova.

Ko posjeduje koliko u Red Bullu?

I Yoovidhya i Mateschitz uložili su po 500.000 dolara za osnivanje nove firme i prodaju njenih pića. Prema njihovom dogovoru, porodica Yoovidhya i Mateschitz držali su po 49 posto Red Bulla. Preostala dva posto otišla su Chalermu Yoovidhyi, najstarijem od 11 djece Chalea Yoovidhye.

Nakon što je Mateschitz preminuo, njegov sin Mark Mateschitz naslijedio je cijeli njegov udio i odmah dostigao 15,7 milijardi dolara neto vrijednosti. U martu 2023. godine Mark je imao ukupno bogatstvo od preko 20 milijardi dolara. Njegov je otac, naime, posjedovao austrijske dvorce i vile, imanje u Londonu, otok na Fidžiju i zbirku starinskih aviona stacioniranih u Red Bullovom kompleksu Hangar-7 na aerodromu u Salzburgu.

S druge strane, porodica Chalea Yoovidhye, koji je preminuo 2012., uvijek je držala kontrolni udio od 51 posto, uključujući i udio Chalerma Yoovidhye. Njihovo ukupno bogatstvo iznosilo je 27 milijardi dolara u martu 2023. Oni također posjeduju niz luksuznih nekretnina širom svijeta