Klimatske promjene koštaće američku privredu stotine milijardi dolara

0

Klimatske promjene koštaće američku privredu stotine milijarda dolara do kraja stoljeća, šteteći svemu, od ljudskog zdravlja do infrastrukture i proizvodnje hrane, stoji u vladinom izvještaju objavljenom u petak.

Izvještaj, koji je zatražio Kongres a izradio ga je nekoliko vladinih agencija i ureda, govori o očekivanom uticaju globalnog zatopljenja na sve dijelove američkog društva i u suprotnosti je s planovima predsjednika Donalda Trumpa koji gura industriju fosilnih goriva, prenosi agencija Hina.

“Uz daljni rast ispuštanja stakleničkih gasova do rekordnih nivoa, godišnji gubici u nekim privrednim granama doseći će stotine milijardi dolara do kraja stoljeća, više od BDP-a brojnih saveznih država”, piše u izvještaju.

Upozorava se da će globalno zatopljenje više od drugih pogoditi siromašne, naštetiti javnom zdravlju, oštetiti infrastrukturu, ograničiti dostupnost pitke vode, izmijeniti obale i izazvati porast troškova u brojnim industrijama, od poljoprivrede do proizvodnje energije.

Izvještaj se nadovezuje na istraživanje iz prošle godine po kojem je čovjek glavni uzročnik globalnog zatopljenja i koje je upozorilo na potencijalno katastrofalne posljedice za planet.

Oba dokumenta u suprotnosti su s politikom Trumpove administracije koja ukida mjere zaštite klime i okoliša iz mandata predsjednika Baracka Obame kako bi povećala proizvodnju domaćeg fosilnog goriva, uključujući sirovu naftu koja je već najveća na svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Trump je prošle godine najavio da će se SAD povući iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. kojim se gotovo 200 država obavezalo na borbu protiv klimatskih promjena. Trump smatra da sporazum šteti američkoj ekonomiji i ne pruža značajne koristi za okoliš.

Trump i nekoliko članova njegove vlade također su nekoliko puta izrazili sumnju u vjerodostojnost naučnih istraživanja, tvrdeći da uzroci i učinci globalnog zatopljenja još nisu potpuno jasni.

Hina