Kiseljačko naselje Lepenica dobiva solarnu elektranu

0

U kiseljačkom naselju Lepenica firma Grakop d.o.o. gradi solarnu elektranu, a radovi na njenoj izgradnji ulaze u završnu fazu s trenutnim fokusom na postavljanju nosive podkonstrukcije.

Ovaj važan korak, kako je za “Avaz” kazao direktor firme Grakop d.o.o. Senad Sejdić, priprema nas za postavljanje fotonaponskih modula, koji će uskoro prekriti ovu impresivnu parcelu veličine gotovo 10 hiljada kvadrata.

– Solarna elektrana će ne samo proizvoditi čistu energiju već će, također, stvarati nova radna mjesta i podržavati lokalnu ekonomiju. Također će pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i zaštiti naših prirodnih resursa. U narednim mjesecima pratit ćemo pažljivo svaki korak izgradnje ove elektrane i raditi s mnogo truda, kako bismo osigurali njen uspješan završetak – istakao je Sejdić.

Planirano je postavljanje 1.294 solarna panela, svaki snage 550 vati, što zajedno čini instaliranu snagu od 711 kilovat-pika. Ukupna snaga elektrane će iznositi 600 kilovata, a fotonaponski moduli su pažljivo orijentirani prema jugu kako bi maksimalno iskoristili energiju sunca tokom dana.

– Planirano je da ova elektrana proizvodi blizu 830.000 kilovat-sati u jednoj godini. To znači da bi ova elektrana mogla osigurati električnu energiju za 80 domaćinstava tokom jedne godine. Najvažnije je da će ovaj projekt imati minimalan utjecaj na okoliš. Očekujemo da će svi radovi, uključujući postavljanje trafostanice, biti potpuno završeni u narednih mjesec – dodao je Sejdić.

Kada završe, istakao je, fotonaponska elektrana će postati stvarnost, a njeni paneli će početi generirati čistu i održivu energiju za našu zajednicu.

– Grakop d.o.o. Kiseljak se godinama bavi niskogradnjom kao svojom primarnom djelatnošću. Međutim, sada ulazimo i u sektor energetike. Ovo je velika prekretnica za nas kao kompaniju, a također i dokaz naše predanosti inovacijama i prilagođavanju promjenama u svijetu poslovanja.

Odluka da se upustimo u ovu avanturu nije došla lako, ali naš tim, s osnivačem kompanije, gospodinom Šukrijom Melezovićem na čelu, uvjeren je da smo postupili ispravno. Ova solarna elektrana će postati simbol naše sposobnosti da se prilagodimo novim izazovima i istražujemo nove prilike za rast i razvoj – rekao je.