Kinezi u Srbiju dovode 1.000 kompanija i otvaraju 10.000 radnih mjesta

0

Srpsko-kineski industrijski park počinje da se gradi naredne godine u Borči i biće baza za hiljadu, uglavnom visokotehnoloških kompanija.

Prvi industrijski park u Srbiji vrijedan je oko 300 miliona eura, sa potencijalom otvaranja desetina hiljada novih radnih mjesta, prenose mediji u Srbiji.

Detalji ovog važnog projekta razmatrani su na sastanku u Pekingu ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića sa Dong Futangom i Du Feijem, čelnicima kineske kompanije Čajna road and bridž korporejšn (CRBS), koja će graditi i finansirati park.

Popović je nakon sastanka rekao da se nada da će novembra sa kineskim partnerima biti konačno usaglašeno rješenje ovog projekta, kako bi početkom sljedeće godine bio potpisan komercijalni ugovor.

To će biti najsavremeniji industrijsko-tehnološki park gdje će biti prisutne sve velike kompanije iz regiona, najavljeno je.

Memorandum o zainteresovanosti potpisalo je već skoro 40 velikih kineskih kompanija, koje žele da budu u parku. Projekte će investirati čak tri velike kineske banke, Eksport-import banka, banka za razvoj i njihova banka za izgradnju.

Ministar je naglasio da su predsjednici Aleksandar Vučić i Si Đinping označili ovaj projekat kao jedan od najvažnijih u okviru strateške saradnje dvije države.

Park će se prostirati na oko 320 hektara i biće građen u tri faze. U njegovoj osnovi biće pametna industrijalizacija, nove tehnologije, robotika, inovacije, ali i sva podrška modernim, inovacionim rješenjima, kao što su logistika, transport, servis i administracija.

CRBS je jedna od 500 najvećih kompanija u svijetu.