Kinezi kupuju Renault?

0

Kineski proizvođač automobila Geely i naftna kompanija trenutno pregovaraju o preuzimanju dijela Renaulta, prema izvorima bliskim francuskom automobilskom divu.

Renault planira da svoje poslovanje podjeli u dva dijela, jedan će se baviti razvojem motora s unuitrašnjim sagorijevanjem, dok će drugi biti zadužen za električna vozila.

Kineski Geely je zainteresovan za preuzimanje dijela kompanije za razvoj motora na fosilna goriva, ali za sada se Renault i Geely nisu izjasnili po tom pitanju. S druge strane, Nissan, koji je dugogodišnji partner francuske kompanije, nije zainteresovan za ulaganje u razvoj benzinskog i dizelskog Renaulta.

Prema određenim najavama, Renault će ove jeseni objaviti planove za stvaranje kompanije posvećene električnim vozilima koja će biti smještena u Francuskoj, ali i druge koja će biti u inostranstvu, a koja će uključivati razvoj i proizvodnju benzinskih i dizelskih agregata, kao i mjenjače u fabrikama u Španiji, Portugalu, Turskoj, Rumuniji i Latinskoj Americi.

Renault želi da ostane većinski dioničar u “Ampere” diviziji za električna vozila, koja će zapošljavati oko 10.000 ljudi. Međutim, što se tiče Horse odjeljenja motora na fosilna goriva, francuska marka planira da bude samo manjinski dioničar. Dva izvora su rekla da bi Renault imao 40 posto dionica kompanije, dok bi Geely mogao da ima isti udio, a naftna kompanija bi preuzela 20 posto dionica.

Geely iz godine u godinu povećava svoju prisutnost u Evropi jer su preuzeli vlasništvo nad brendovima Volvo i Lotus, a osim toga imaju i udio u Mercedesu. Prema jednom od izvora, konačni dogovor za Renault još nije postignut, a francuska kompanija još uvijek razmatra ponude, prenio je B92.