Kineski Xpeng predstavio prototip letećeg automobila

0

Kineski proizvođač električnih automobila Xpeng otkrio je da radi na modelu letećeg automobila i pokazao prototip vozila na salonu automobila u Pekingu – najvećem međunarodnom događaju koji se održava u industriji od početka pandemije.

Tokom sajma koji je započeo u subotu, kineski rival američkom proizvođaču električnih vozila Tesli najavio je da želi ulagati u tehnologiju letećih automobila.

Prema najavi izvršnog direktora He Xiaopenga, proizvođač automobila finansira pokretanje aviotaksija Xpeng Heitech, u kojem je vlasnik većinskog udjela.

Novo tržište

Ovaj start-up stoji iza razvoja letećeg bespilotnog automobila nazvanog Kiwigogo. Opremljeno sa osam turboventilatora, vozilo može prevesti dva putnika na visini između pet i do 25 metara, navodi Xpeng. Međutim, lebdeći automobil još se razvija i nejasno je kada će biti dostupan na tržištu.

I drugi proizvođači automobila poput Toyote i vlasnika Volva Geely također rade na sličnoj tehnologiji, dok General Motors navodno razmatra tržište zračnih taksija.

Proizvođač električnih vozila sa sjedištem u Guangzhouu nije precizirao koliko će potrošiti na razvoj tehnologije, ali rekao je da želi procijeniti izglede prije nego što značajno proširi ulaganja.

Xpeng je stekao ogromna sredstva za istraživanje i razvoj nakon što je kompanija održala uspješan IPO na njujorškoj berzi, što joj je pomoglo da prikupi oko 1,5 milijardi dolara.

D. Hadžić