Kineski proizvođač EV-a ‘Nio’ otpušta 10 posto radnika

0

Kineski proizvođač električnih vozila (EV) Nio planira da u novembru otpusti 10 posto zaposlenih, u jeku “žestoke konkurencije”, rekao je danas izvršni direktor te kompanije Vilijam Li.

 – U naredne dvije godine nas očekuje žestoka konkurencija tokom transformacije automobilske industrije u okruženju punom neizvijesnosti – saopštio je Li zaposlenima u pismu, prenosi CNBC.

U pismu se dodaje da je kompanija u protekla dva mjeseca analizirala svoj dvogodišnji plan poslovanja i da je u posljednje dvije nedjelje “identifikovala poslovne prioritete i razvila detaljan plan za organizacionu i poslovnu optimizaciju”, prenose Nezavisne novine.

Kompanija će se fokusirati na ulaganje u tehnologiju, ukidanje projekata koji ne doprinose finansijskom učinku, kao i na to da osnovni proizvodi firme budu na tržištu u predviđenom roku.

 – Ovo je teška, ali neophodna odluka – zaključio je Li.

Nio je kao i mnogi kineski proizvođači EV pogođen slabim interesovanjem potrošača, oštrom konkurencijom i “ratom cijena” koji je pokrenula kompanija Tesla milijardera Elona Muska.