Kineski izvoz raste uprkos koronavirusu i tarifnom ratu s SAD-om

0

Kineski izvoz porastao je za neočekivano jakih 7,2% na 237,6 milijardi dolara u julu dok se druga najveća svjetska ekonomija oporavlja od pandemije koronavirusa.

Kineski izvoz ubrzao je u odnosu na junski rast od 3% i premašio prognoze koje su najavljivale mali ili nikakav rast. 

Uvoz je oslabio na 175,3 milijardi dolara, no iako je to je u finansijskom pogledu slabljenje za 1,4% zbog pada cijena robe, i ukupan obim uvoza bilježi rast.

Rast ukupnog izvoza

Izvoz u SAD je skočio za 12,5% na 43,7 milijardi dolara usprkos padu američkih ekonomskih aktivnosti i dugotrajnom carinskom ratu s Washingtonom, pokazali su u petak carinski podaci.

“U julu je primjetno sveukupno poboljšanje izvoza u odnosu na juni, a ne samo kada je u pitanju medicinski materijal koji je prethodno bio glavni faktor”, navodi se u izvještaju koji prenosi agencija Associated Press. Rast se odnosi na isporuke elektronike, automobila i odjeće.

Kina, u kojoj je pandemija počela u decembru, bila je prva ekonomija koja se zaustavila kako bi se odbranila od koronavirusa ali i prva koja se ponovo otvorila nakon što je vladajuća Komunistička partija u martu proglasila pobjedu nad bolešću.

Neizvjesnost ostaje

Druga najveća svjetska ekonomija porasla je za 3,2% u odnosu na godinu ranije u drugom kvartalu nakon što su se tvornice i trgovine ponovno otvorile, oporavljajući se od pada od 6,8% iz prethodnog tromjesečja.

Kineski izvoz oporavio se brže od globalnog, sugerirajući da proizvođači uzimaju tržišni udio od konkurenata u zemljama koje možda i dalje stoje pod ograničenjima koja koče trgovinu.

Izvoznici su iskoristili i porast potražnje za hirurškim rukavicama, maskama i drugim medicinskim potrepštinama kineske proizvodnje.

Analitičari upozoravaju da bi potražnja za izvozom mogla opadati, jer sve veći broj koronavirusnih infekcija u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama podstiče vlade da ponovo uvedu restrikcije u poslovanju.

D. Hadžić