Kineski investitori traže nove projekte za ulaganje

0

Predstavnici FIPA-e su održali sastanak s predstavnicima PowerChina International Group Limited. Sastanak je organizovan s ciljem predstavljanja kompanije PowerChina, koja je jedna od najvećih kineskih kompanija, kao i predstavljanja uloge Agencije i uspostavljanja zajedničke saradnje.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su zainteresiranost za projekte iz oblasti građevinskog sektora, infrastrukture, energetike: solarne, vjetro i hidro energije.

Predstavnici Agencije su predstavili aktivnosti FIPA-e, poreski i carinski sistem (povlastice) i projekte iz navedenih oblasti, te izrazili spremnost da im pomognu u daljem povezivanju s entitetskim predstavnicima koji su nadležni za željeznice i autoputeve, te predlagače projekta iz drugih sektora o kojima se razgovaralo. 

Dogovorena je i dalja saradnja tako što će predstavnici ove kompanije izabrati i druge projekte koji ih interesuju, a FIPA će im omogućiti detaljnije informacije o zainteresovanim projektima, i povezati ih sa predstavnicima predlagača projekata.

U prethodnom periodu FIPA je imala sastanak i sa predstavništvom ove firme u Sarajevu, koji realizuju milionska ulaganja u vjetroenergiju, odnosno u projekat Ivovik.