Kineski gigant brze mode Šejn planira da izađe na Londonsku berzu

0

Kineski gigant brze mode Šejn (Shein) uskoro bi mogao da procijeni kompaniju na 60 milijardi eura u sklopu planova da sa svojim akcijama izađe na Londonsku berzu.

Kineska modna firma, čija je popularnost porasla tokom kovida, mogla bi da podnese dokumentaciju već ove sedmice, prenio je BBC.

Podnošenje takozvanog prospekta FCA (Free Carrier) obavezan je prvi korak za svaku kompaniju koja želi da proda akcije na Londonskoj berzi.

Formula ponude ogromnog asortimana jeftine odjeće, podržana kampanjama sa uticajnim osobama na društvenim mrežama, učinila je Šejn jednim od najvećih modnih trgovaca na svijetu.

Međutim, sada je pod pritskom ozbiljnih kritika zbog neadekvanih praksi kada je riječ o ekologiji, kao i zbog optužbi o upotrebi prinudnog rada u svom lancu snabdjevanja.

Kompanija vidi Veliku Britaniju kao mjesto za prodaju svojih akcija nakon što je naišla na prepreke i intenzivan nadzor u SAD od prošlog novembra.

Pojedini američki parlamentarci izrazili su zabrinutost zbog Šejnovih veza sa Kinom u periodu intenziviranja tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Šejn se oslanja na hiljade nezavisnih dobavljača, kao i na ugovorne proizvođače, u blizini svog sjedišta u kineskom gradu Gvangdžu.

Ako bi Šein izabrao Ujedinjeno Kraljevstvo umjesto SAD, to bi bio značajan podsticaj za birtansko tržište finansijskih usluga.

Nakon što se nekoliko firmi odlučilo za SAD, vlada Velike Britanije trudi se da učini zemlju privlačnijom za kompanije.

Tanjug