Kineski Evergrande prepolovio gubitak u prvoj polovini 2023.

0

Kineska građevinska kompanija Evergrande Group u nedjelju je izvijestila da im se neto gubitak u prvoj polovini 2023. godine prepolovio u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što pripisuju rastu prihoda.

Taj najzaduženiji svjetski poduzetnik u sektoru nekretnina tako je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovao s gubitkom od 33 milijarde kineskih juana (4,53 milijarde dolara), nasuprot gubitku od 66,4 milijarde juana u istom razdoblju godinu dana ranije.

Kineski građevinski poduzetnik u samom je središtu krize u kineskom sektoru nekretnina, koji je od kraja 2021. godine suočen s valom nemogućnosti vraćanja duga, nedovršenih nekretnina i neplaćenih dobavljača, što je poljuljalo povjerenje potrošača u drugu po veličini svjetsku ekonomiju, podsjeća Reuters.

Evergrande je objavio da su mu prihodi u prvom polugodištu porasli 44 posto u odnosu na godinu ranije, na 128,2 milijarde juana, jer je ‘aktivno planirao nastavak prodaje i uspješno iskoristio kratki procvat tržišta nekretnina koji se pojavio početkom godine‘.  Gotovina mu je smanjena za 6,3 posto, na 13,4 milijarde juana. (Hina)