Kineski električni automobili osvajaju Evropu

0

Kineski električni automobili uspješno osvajaju evropsko tržište, a potrošači u EU ne dijele zabrinutost Brisela koji je nedavno pokrenuo istragu zbog kineskih državnih subvencija za ovu granu industrije.

Evropa je posebno zanimljiva za kineske proizvođače električnih vozila (EV) zbog niskih uvoznih carina od 10 posto, dok u SAD one iznose 27,5 posto, rekao je nezavisni analitičar Matijas Šmit, prenosi AP.

Pored toga, u Evropi je drugo najveće svetsko tržište baterija za EV poslije Kine.

Kupci automobila u Evropi koji vode računa o klimi i koji se bore sa povećanim troškovima života oduševljeni su time kako su kineska električna vozila pristupačna i istovremeno elegantno dizajnirana, prenosi Tanjug.

Oni ne haju za geopolitiku, a nisu ni zabrinuti zbog prijetnje za lokalnu auto-industriju.

– Evropo, žao mi je. Kina ima bolju ponudu – izjavila je jedna zadovoljna vlasnica kineskog EV iz Kopenhagena.

Udio kineskih proizvođača automobila na tržištu zapadne Evrope je samo tri posto, ali oni imaju udio od 8,4 odsto na tržištu EV, dodaje analitičar Šmit.

Ovaj udio je prošle godine iznosio 6,2 posto, a 2019. godine je takoreći bio na nuli.

Kineske kompanije prodaju oko 9,2 miliona vozila godišnje na evropskom tržištu, ali velikom brzinom osvajaju manje tržište EV.

Ovaj porast izaziva bojazan da li će evropska industrija automobila, skoncentrisana prije svega u Njemačkoj i Francuskoj, ostati konkurentna prilikom prelaska na fosilnih goriva na električnu energiju.